Draslovka investuje na africkém kontinentu. Za podnik na výrobu kyanidu dá více než dvě miliardy

Český chemický výrobce Draslovka Holding koupí od společnosti Sasol South Africa Limited podnik na výrobu kyanidu sodného v Jihoafrické republice za 2,23 miliardy korun. Jde o první velkou investici společnosti Draslovka na africkém kontinentu, která je součástí jejích plánů mezinárodní expanze, informoval mediální zástupce firmy Vít Kurfürst.

„Tato akvizice umožní společnosti Draslovka nejen lépe sloužit jihoafrickému těžebnímu a souvisejícímu průmyslu, ale v dlouhodobějším horizontu i posílit jihoafrický export a zajistit lepší přístup k předním zemědělským materiálům společnosti Draslovka,“ uvedl generální ředitel Draslovky Pavel Brůžek. Výhodou je podle něho i to, že koupě také může rozšířit nabídku o výrobky, které se v současné době do Jihoafrické republiky dovážejí z jiných zemí.

Firma plánuje i další investici ve výši padesáti milionů dolarů (asi jedna miliarda korun) do modernizace závodu, jeho rozšíření a zajištění toho, aby splňoval nejlepší světové ekologické standardy.

Draslovka Holding je soukromá holdingová společnost se sídlem v České republice, která se zabývá výrobou speciálních chemických látek a vlastními výrobními technologiemi. Jejími vlastníky jsou čtyři české rodiny.

Draslovka se chce stát předním světovým hráčem ve výrobě kyanidů

Firma má více než sto let zkušeností s výrobou kyanovodíku a chemií HCN a specializuje se na výrobu plně syntetického a vysoce čištěného kapalného HCN, který prochází dalším zpracováním pro použití v různých navazujících produktech od těžebního průmyslu až po zemědělství.  Draslovka usiluje o to, aby se stala předním světovým hráčem ve výrobě kyanidů pro použití v syntéze, těžbě a průmyslových a zemědělských aplikacích.

Skupina ročně vyrobí a prodá přes třicet tisíc tun látek na bázi kyanidů a zhruba 44 tisíc tun dalších chemikálií. Produkty kyanidové chemie zajišťují zhruba tři čtvrtiny ročního obratu Draslovky. V posledních letech se obrat firmy pohyboval kolem 80 milionů dolarů (zhruba 1,8 miliardy korun). Samotná mateřská společnost Draslovka Holding za poslední čtvrtletí roku 2018 spolu s celým rokem 2019 utržila 42,7 milionu korun.

V Jihoafrické republice působí firma již téměř deset let prostřednictvím své jednotky Draslovka Services South Africa, která dříve fungovala pod značkou Agri-Soil. Sídlí ve Stellenboschi a operuje ve všech jihoafrických provinciích.

Kyanidy jsou látky složené z uhlíku a dusíku (CN), které se v přírodě hojně vyskytují. Tyto látky na bázi CN mají široké využití v hornictví, zemědělství, automobilovém průmyslu, při galvanickém pokovování a povrchové úpravě či jako farmaceutické meziprodukty, které se používají při výrobě mnoha výrobků denní potřeby.