Cena bitcoinu se dál prudce zvyšuje, přesáhla 23 tisíc dolarů

Růst ceny nejznámější kryptoměny bitcoin zrychluje, pokořil další rekord a překonal hranici 23 tisíc dolarů. Teprve ve středu se přitom poprvé dostal přes dvacet tisíc dolarů. Zájem o bitcoiny podporuje hlavně poptávka od větších investorů a předpoklady, že bitcoin dokáže ochránit před inflací, uvedla agentura Reuters. Podle analytiků cena bitcoinu dál poroste, může ale přijít i korekce.

Krátce po 10:00 SEČ se bitcoin prodával za 23 100 dolarů (493 770 korun) a za posledních 24 hodin vykazoval růst o 18,5 procenta, ukazují záznamy na serveru CoinDesk. Od začátku roku už se cena bitcoinu zvýšila o více než 175 procent.

Menší kryptoměna ethereum, jejíž cena se často pohybuje v tandemu s bitcoinem, vykazovala ve stejnou dobu více než desetiprocentní růst na 651 dolarů.

Za rychlejším cenovým růstem z poslední doby je u bitcoinu podle expertů rovněž očekávání, že se tato kryptoměna brzy stane běžně používaným platebním nástrojem. Začíná se totiž měnit její celkové vnímání mezi lidmi i přístup k ní, na rozdíl od začátků, kdy byla považována spíše za módní výstřelek a za nástroj spekulantů.

„Širší používání zvýší cenu bitcoinu ještě víc. Toto je pouhý začátek,“ myslí si Yang Li z britské společnosti Ziglu. Ta se specializuje právě na digitální měny.

Dosavadní cenové výkyvy jsou ale stále výrazné. V březnu cena bitcoinu klesla pod čtyři tisíce dolarů, za necelý rok se tedy více než zpětinásobila. Češi letos v prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny zhruba za 1,8 miliardy korun. To je asi o dvacet procent více než ve stejném období loni. 

Bitcoin může dosáhnout i na třicet tisíc dolarů, nebo prudce ztratit

Za zhodnocením bitcoinu je podle analytiků především přetrvávající ekonomická nestabilita ve světě, ale i zájem některých velkých finančních institucí.

„Současný růst je bezprecedentní. Bitcoin může klidně dosáhnout na třicet tisíc dolarů, ale i prudce ztratit. V souvislosti s překonáním dvaceti tisíce dolarů jsme zaznamenali zvýšený zájem o prodej bitcoinů,“ potvrdil ředitel největšího tuzemského obchodníka Bitstock.com Martin Stránský. Někteří investoři zřejmě měli podle něho tuto hranici nastavenou jako bod pro výstup. „Stále ale přicházejí noví zájemci, kteří bitcoiny nakupují a považují je za nové digitální zlato. Růst zájmu je proti loňsku až třetinový,“ dodal.

Analytik Golden Gate CZ Marek Brávník považuje za hlavní důvody pro růst ceny bitcoinu ekonomickou nestabilitu související s epidemií covidu-19 ve světě, inflaci měn, tištění peněz. „A také celkovou tendenci investorů mít v portfoliu alternativní platidlo v potenciálně nejistých časech,“ uvedl. Stejně jak momentálně roste zlato a jiné drahé kovy, roste podle něj také bitcoin, který je nezávislý na vývoji kapitálových trhů. Příští rok očekává strmý růst jeho hodnoty.

Poslední týdny se zdála být na bitcoinu hranice dvaceti tisíce dolarů nepřekonatelná, ale rostoucí zájem o kryptoměny odstartoval vánoční rally na další kulatá čísla, upozornil analytik Purple Trading Štěpán Hájek. Pod růstem se zároveň podepsal zájem od velkých institucí, kdy například americká Massachusetts Mutual oznámila investici do bitcoinu za sto milionů dolarů.

Růst po proražení hranice dvaceti tisíc dolarů může krátkodobě zrychlit, čímž získá pozornost dalších drobných investorů. „Po něm však může přijít větší výběr zisků a na trh přijde korekce zpět k dvaceti tisícům dolarů, kde bude zajímavé sledovat zájem investorů,“ dodal Hájek.

Také analytik Imperial Finance Libor Stoklásek uvedl, že další růst bitcoinu odstarovaly komentáře představitelů centrálních bank a negativní výhledy na vývoj světových ekonomik. Plán udržovat úrokové sazby dlouhodobě na nule, nepolevující pandemická paralýza a rekordy na akciových trzích podle něj nahrávají alternativním investičním příležitostem. Současný růst směřuje k brzkému otestování dalších psychologických hranic na úrovních 25 a 30 tisíc dolarů. „Je reálné, že se těchto hladin dočkáme ještě před koncem tohoto roku,“ poznamenal.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách.