Cena bitcoinu poprvé překonala hranici dvacet tisíc dolarů

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin poprvé překonala hranici dvaceti tisíce dolarů (zhruba 430 tisíc korun). Od začátku roku si připisuje více než 170 procent. Podle údajů burzy CoinDesk cena během středečního odpoledne vystoupila až na 20 817,80 dolaru.

„Bitcoin zažívá už pátou vlnu růstu ceny. Ve středu některé kryptoměnové burzy zaznamenaly chvilkové proražení psychologické hranice 20 tisíc dolarů, nicméně poté se bitcoin vrátil pod tuto hranici,“ přiblížil hlavní analytik společnosti ProfitLevel Lukáš Baloga.

Bitcoin letos těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů, které láká jeho potenciál k dosažení rychlých zisků. K růstu ceny bitcoinu přispívá rovněž jeho údajná odolnost vůči inflaci a očekávání, že se tato měna stane běžně používaným platebním prostředkem.

„Je třeba si uvědomit, že při páru bitcoinu s americkým dolarem se v hlavním růstu podepsalo především nynější zasedání americké centrální banky Fed a očekávaný stimul americké vlády na podporu ekonomiky. Z dlouhodobého hlediska můžeme po úspěšném proražení zmíněné hranice 20 tisíc dolarů očekávat kontinuální růst bitcoinu. Vlády totiž budou muset kvůli současným vysokým denním přírůstkům nově nakažených koronavirem i nadále stimulovat ekonomiku,“ míní Baloga.

Kdy bude 30 tisíc?

Podle Antoniho Trencheva z kryptoměnové společnosti Nexo se nyní pozornost přesouvá k dalšímu kulatému číslu třicet tisíc dolarů. „Je to pro bitcoin začátek nové kapitoly,“ poznamenal.

Přitom v březnu dosáhl bitcoin svého letošního minima, když se obchodoval za méně než čtyři tisíce dolarů. Kdo jej v té době koupil, nyní by ho prodal za pětinásobek.

Češi letos v prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 1,8 miliardy korun. Je to zhruba o 20 procent více než ve stejném období loni. Právě bitcoin odstartoval masový zájem o svět virtuálních měn. Vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách.