Koalice se pro státní rozpočet na příští rok shodla na deficitu 320 miliard

Koalice ANO a ČSSD se v pátek shodla na návrhu schodku rozpočtu na příští rok, a to ve výši 320 miliard korun. Tripartita rozpočet projedná v pondělí, vláda o týden později. Novinářům to po jednání řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Jednání bylo hodně technické, naprosto nekonfliktní, protože rozpočet byl předjednán se všemi kapitolami. Já jsem to zrekapitulovala, dořešili jsme některé technické otázky s tím, že jsme se shodli na tom, že rozpočet bude v pondělí 12. října na tripartitě a 19. října na vládě,“ řekla Schillerová. „Shodli jsme se na tom, že schodek je 320 miliard,“ doplnila.

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji na zdravotnictví nebo sociální dávky a s růstem investic. Opoziční politici i řada ekonomů návrh rozpočtu kritizují.

Stejně tak i Národní rozpočtová rada, která například uvedla, že „vláda významným zvýšením výdajových rámců neponechává vůbec žádný prostor pro řešení nenadálých a neočekávaných událostí v roce 2021, což nelze považovat v současné nejisté době za racionální.“

O zavedení bankovní daně, které dlouhodobě navrhují sociální demokraté, podle ministryně koalice nedebatovala.

ČSSD v minulosti opakovaně mluvila o možnosti zavést sektorové daně, například bankovní daň. Podle vicepremiéra a předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka by bylo vhodné zamyslet se i nad zrušením některých daňových výjimek, aby se plánovaný deficit rozpočtu snížil.

Schillerová: Zavedení bankovní daně je nereálné

Zavedení bankovní daně považuje ministryně za nereálné. „K něčemu jsme se zavázali, je tu nějaká předvídatelnost. Buďme rádi, že máme zdravý bankovní sektor, což je jeden z benefitů v této velmi těžké hospodářské krizi, protože bankovní sektor pomůže zafinancovat úvěry, hypotéky,“ uvedla.

„Myslím, že by to nebylo v tuto chvíli fér, nehledě na to, že bankovní sektor nám platí asi 16 miliard na daních. Když jsem prominula v červnu letošního roku zálohy, tak celá řada velkých bankovních domů je zaplatila, byť jsem je prominula všem poplatníkům,“ řekla Schillerová. Zároveň doplnila, že „nereálné by to bylo i čistě technicky to zvládnout, protože co dnes není ve sněmovně v nějaké fázi legislativního procesu, tak nemá šanci do voleb projít.“