TÉMA

Bankovní daň

Slovenský parlament zrušil bankovní daň a odsouhlasil růst zdanění cigaret

Slovensko od příštího roku zruší zvláštní bankovní daň, jejíž výběr dříve v tomto roce pozastavilo. Rozhodl o tom v úterý parlament, který také schválil návrh vlády na postupné zvyšování spotřební daně na cigarety a další tabákové výrobky.
24. 11. 2020|

Koalice se pro státní rozpočet na příští rok shodla na deficitu 320 miliard

Koalice ANO a ČSSD se v pátek shodla na návrhu schodku rozpočtu na příští rok, a to ve výši 320 miliard korun. Tripartita rozpočet projedná v pondělí, vláda o týden později. Novinářům to po jednání řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
9. 10. 2020|
Události komentáře

Zdanění bank rozhodně bude, tvrdí Valachová. Vážně to poškodí ekonomiku, zní z ODS

Ve vládní koalici se vedou spory o zavedení bankovní daně. Tu prosazují sociální demokraté, premiér Andrej Babiš (ANO) už ale řekl, že i poslanecký návrh této daně může ukončit koalici. Na jejím zavedení ale dále trvá Kateřina Valachová (ČSSD), argumentuje nutností zajistit zdroje pro zdravotnictví i vzdělávání. V Událostech, komentářích jí oponoval Martin Kupka (ODS), podle nějž daň poškodí ekonomicky nejslabší.
4. 10. 2019|

Spor o bankovní daň: Babiš pohrozil koncem koalice, ČSSD ustupuje

Vládní strany se po letních sporech o obsazení postu ministra kultury znovu ocitly na prahu koaliční krize. Přiblížila ho snaha ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) samostatně navrhnout, třeba formou poslaneckého návrhu, bankovní daň. Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli tomuto plánu dokonce pohrozil koncem koalice.
2. 10. 2019|
Události komentáře

Pokud Maláčová navrhne bankovní daň, skončí koalice, pohrozil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) je připraven vypovědět koaliční smlouvu, pokud by ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Jana Maláčová předložila jako poslanecký návrh zavedení bankovní daně. Maláčová o takové možnosti hovořila v Otázkách Václava Moravce. Babiš však věří, že jde o marketingový tah - upozornil, že zdanění bank není v programovém prohlášení vlády ani v koaliční smlouvě. Andrej Babiš byl hostem úterních Událostí, komentářů.
1. 10. 2019|
OVM

Bankovní daň je nesmysl, řekl Babiš a navrhuje speciální fond. Zase jen řeči a nic z toho, míní Fiala

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Otázkách Václava Moravce odmítl zavedení bankovní daně, jak ji navrhuje ČSSD. Místo daně Babiš navrhuje založení fondu, kam by banky odváděly 10 až 20 procent z dividend a peníze by šly na investice. Připustil ale, že s tím banky zatím nesouhlasí. Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že slibovaný plán investic dosud nikdo neviděl a Babiš ho odmítá zveřejnit.
5. 5. 2019Aktualizováno5. 5. 2019, 14:24|

ČSSD chce zvýšením daní získat dalších 30 miliard, Babiš o tom v koalici jednat odmítá

Sociální demokraté předali ministryni financí návrhy, jak příjmy rozpočtu na příští rok posílit o 30 miliard korun. V rozhovoru pro ČT to řekl šéf ČSSD Jan Hamáček. Skoro polovinu mají tvořit peníze z bankovní daně, ke které se však koaliční ANO staví zdrženlivě. Sociální demokraté chtějí projednat i další změny, třeba v zákoníku práce.
22. 4. 2019|