Rusko je schopno dokončit Nord Stream 2 za několik měsíců, navzdory americkým sankcím

Rusko je navzdory americkým sankcím schopno dokončit výstavbu plynovodu Nord Stream 2 během několika měsíců. Disponuje totiž plavidly k pokládání potrubí, která jsou k tomu nutná. V rozhovoru, který v pátek odvysílala televize Rossija 24, to řekl ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Americké sankce jsou namířeny právě proti provozovatelům lodí, které mají na starosti pokládku potrubí v moři.

Ministr tak potvrdil dřívější slova ruského premiéra Dmitrije Medvěděva, podle kterého americké sankce nepředstavují „žádnou katastrofu“ a projekt bude za několik měsíců hotov. Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa. Česká republika k němu bude připojena plynovodem Eugal.

Americký prezident Donald Trump minulý týden podepsal zákon, který zahrnuje uvalení sankcí na podniky spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2. Švýcarsko-nizozemská společnost Allseas uvedla, že kvůli tomuto zákonu pozastavila pokládku potrubí pro Nord Stream 2. Firma provozuje lodě, které se touto činností zabývají.

Spojené státy tvrdí, že jim jde o ochranu evropských zájmů před přílišným vlivem Ruska. Němečtí komentátoři ale za postupem Washingtonu vidí především snahu prosadit se na evropském trhu s americkým zemním plynem. Ten je ale nyní proti tomu ruskému dražší.

Medvěděv začátkem tohoto týdne nařídil své vládě vypracovat odvetná opatření za americké sankce proti plynovodu Nord Stream 2. Sankce označil za krok, který je „namířený proti hospodářské soutěži“ a který neodpovídá zásadám mezinárodního práva a obchodu.