Antimonopolní úřad jako nástroj konkurenčního boje? Podle soudu možná ano, úřad to ale odmítá

Antimonopolní úřad jako nástroj konkurenčního boje? (zdroj: ČT24)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se mohl stát nástrojem vyřizování účtů v rámci konkurenčního boje. V rozsudku, který posuzoval letošní razii úřadu v sázkové společnosti Fortuna, to uvedl krajský soud v Brně. Zásah v kauze vyšetřování údajného kartelu označili soudci jako nezákonný. Antimonopolní úřad to ale odmítá.

V březnu vyšetřovali zástupci antimonopolního úřadu údajný kartel sázkových kanceláří a v sídle Fortuny tak zabavovali dokumenty a stahovali data. „Pro nás to bylo velké překvapení, my jsme poskytli součinnost, na druhou stranu jsme se proti tomu šetření i ohradili,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Fortuna proto podala žalobu k soudu a ten jí teď dal za pravdu. „Takové místní šetření podle zdejšího soudu vybočuje z mantinelu zákonnosti,“ uvedl brněnský krajský soud a nepřímo přirovnal akci antimonopolního úřadu k rybářské výpravě a šetření naslepo. Podle rozsudku totiž razii odstartovalo zejména podání konkurenční Sazky.

„Nelze zcela vyloučit, že podnět Sazky mohl být jen běžnou účelovou součástí konkurenčního boje,“ uvedl soud ve svém vyjádření.

Mluvčí společnosti Sazka Václav Friedmann však tvrdí, že firma nepodala podnět v neprospěch Fortuny. „Sazka podala podnět, protože měla podezření na protisoutěžní chování,“ vysvětluje.

Podle soudu jsou nicméně dokumenty získané v sídle Fortuny jako důkaz nepoužitelné. „My se v tomto případě velice zásadně neztotožňujeme s tímto rozsudkem, úřad měl poměrně závažné indicie, že u těchto soutěžitelů může docházet k protisoutěžnímu jednání,“ říká mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda. 

Kromě Fortuny zasahoval antimonopolní úřad i v sázkové kanceláři Tipsport.

Zásah policie u antimonopolního úřadu

Celá akce byla spuštěna jen týden potom, co naopak v sídle ÚOHS kvůli jiné kauze zasahovala policie. „Cílem bylo zajistit dokumentaci, spisy a další důkazy, které se týkaly některých veřejných zakázek,“ uvedl státní zástupce Pavel Šereda. Šlo zejména o řízení týkající se mýtného systému a společnosti Kapsch.

„Úřad rozhoduje nestraně nezávisle a bez jakýchkoli vlivů,“ zdůrazňuje ale šéf ÚOHS Petr Rafaj. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je potřeba počkat, jak dopadne šetření policie.

Celá kauza týkající se razie ve Fortuně ale ještě nekončí. Antimonopolní úřad totiž podal proti rozhodnutí krajského soudu v Brně kasační stížnost.