TÉMA

Hospodářská soutěž

Evropská komise vyšetřuje Microsoft kvůli spojení produktů Teams a Office

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat americkou softwarovou společnost Microsoft. Propojováním sady kancelářských nástrojů Office s aplikací pro videokonferenční hovory Teams může firma narušovat hospodářskou soutěž, uvedla ve čtvrtek komise. Ta má jako exekutivní orgán Evropské unie rozsáhlé pravomoci a může vyměřovat i vysoké pokuty.
27. 7. 2023|

Senát bude nejspíš vybírat třetinu členů rad České televize a Českého rozhlasu, řešil i Českou poštu

Senátoři ve středu kývli na posílení role Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten by dle novely měl získat právo využívat policejní odposlechy při vyšetřování zakázaných dohod. Zákonodárci v horní komoře schválili rovněž novelu, podle níž budou volit třetinu členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Senát také zvolil pětici členů dozorčí komise Národní sportovní agentury a podpořil transformaci České pošty.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 19:04|

Evropská komise navrhuje Googlu, aby přerušil podnikání s digitální reklamou

Evropská komise (EK) míní, že americká internetová společnost Google porušuje v Evropské unii pravidla hospodářské soutěže na trhu s digitální reklamou. Navrhla proto, aby firma část tohoto lukrativního byznysu prodala. Evropský orgán to ve středu uvedl v tiskové zprávě. Google s názorem EK nesouhlasí.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 21:42|

Francouzský soud snížil Applu rekordní pokutu za porušování pravidel hospodářské soutěže

Soud ve Francii výrazně snížil pokutu americké společnosti Apple za porušování pravidel hospodářské soutěže. Podle zdroje agentury Reuters je snížena na 372 milionů eur (9,1 miliardy korun) z původně vyměřené sankce 1,1 miliardy eur. Apple v prohlášení uvedl, že soud měl zrušit rozhodnutí antimonopolního úřadu v celém rozsahu a že se odvolá.
6. 10. 2022|

Evropská komise ukončila vyšetřování chování ČD na trase Praha–Ostrava, důkazy k obvinění nenašla

České dráhy se již nemusí obávat postihu od Evropské komise kvůli své reakci na nástup konkurence na trase Praha–Ostrava. Komise ukončila jejich vyšetřování s tím, že nezjistila, že by dráhy jezdily za podnákladové ceny, proto po šesti letech ukončila řízení. Státem vlastněné firmě tak pominula hrozba vysoké pokuty.
30. 9. 2022|

Evropská komise obvinila České dráhy a ÖBB. Tajnou dohodou prý dopravci poškodili RegioJet

Evropská komise obvinila České dráhy a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. Komise v pátek uvedla, že český podnik s rakouským uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy, oběma proto zaslala takzvané prohlášení o námitkách. Unijní úřady případ vyšetřovaly šest let. České dráhy odmítly, že uzavřely kartelovou dohodu. Majitel RegioJetu Radim Jančura avizoval, že si počká na konec vyšetřování a přihlásí se o náhradu škody.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 14:43|

Itálie pokutuje Amazon, firma musí zaplatit více než jednu miliardu eur za zneužití tržní síly

Italský antimonopolní úřad vyměřil americké internetové společnosti Amazon pokutu 1,13 miliardy eur (28,7 miliardy korun) za zneužití dominantního postavení na trhu. Firma podle čtvrtečního sdělení úřadu porušila pravidla hospodářské soutěže ve fungování svého elektronického tržiště a v logistice. Úřad jí proto nařídil zajistit nápravné kroky. Amazon s rozhodnutím úřadu zásadně nesouhlasí a odvolá se proti němu, informovala agentura Reuters.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 12:05|

Google se odvolává proti pokutě, kterou dostal ve Francii kvůli sporu s médii

Americká internetová společnost Google se odvolává proti pokutě 500 milionů eur (12,7 miliardy korun), kterou firmě v červenci vyměřil francouzský úřad pro hospodářskou soutěž. Sankce je kvůli sporu, který firma vedla s francouzskými médii ohledně plateb za zpravodajský obsah.
1. 9. 2021|

Rybolov je pro mnohé podstatný, na jeho pravidlech se musíme dohodnout, shodli se europoslanci Zahradil s Niedermayerem

Podle britského premiéra Borise Johnsona je brexit bez obchodní dohody stále nejpravděpodobnější variantou. Brusel sice naznačil pokrok –⁠ hlavní vyjednavač Michel Barnier ale soudí, že bez kompromisu uzavřeného ještě tento týden už nezbude čas na jeho schválení. O tématu v pořadu Události, komentáře diskutovali europoslanec a expert ODS na zahraniční agendu Jan Zahradil s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem.
16. 12. 2020|

Pobrexitová jednání se posunula v otázce hospodářské soutěže, spor o rybolov trvá, naznačil Barnier

Vyjednávání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií se v posledních hodinách mírně pohnula směrem k dohodě, některé zásadní rozpory však stále nejsou vyřešeny. Diplomatům unijních zemí to řekl hlavní vyjednávač EU Michel Barnier. Unie se podle něj bude do poslední chvíle snažit o dohodu, pouze její uzavření do konce tohoto týdne však zaručí její platnost od začátku ledna. Politici zemí EU stále doufají, že Londýn v klíčových bodech ustoupí, neboť divoký rozchod podle nich více zasáhne Británii.
14. 12. 2020|

Seznam chce od Google devět miliard. Má jít o odškodné za zneužití dominance

Česká internetová jednička Seznam.cz vyzvala v předžalobní výzvě firmu Google k vyplacení náhrady škody 9,072 miliardy korun za omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Škoda vznikla podle společnosti zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. Seznam.cz to ve čtvrtek oznámil na svém blogu. Podle mluvčí Googlu ČR Alžběty Houzarové poskytuje Android uživatelům nebývalou možnost volby, jaké aplikace si do svých zařízení nainstalují. Na samotnou výzvu k odškodnění nereagovala.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 13:19|

Do konce přechodného období zbývá 45 dní. Jednání mezi Británií a EU jsou ve finále, tvrdí zdroj BBC

Na přelomu prosince a ledna skončí přechodné období po odchodu Velké Británie z Evropské unie. Rozhovory Londýna a Bruselu o budoucích vztazích nebo obchodní dohodě mezi EU a Británií budou zřejmě pokračovat i v tomto týdnu. Zdroj BBC tuto fázi vyjednávání označil za závěrečnou, i když nadále trvají rozpory v otázkách rybolovných práv, ochrany životního prostředí, práv zaměstnanců či pravidel hospodářské soutěže.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 14:40|

Skupina firem chce po Evropské komisi tvrdší postup vůči Googlu, vadí jí upřednostňování jeho služeb

Skupina 165 firem a sdružení vyzvala Evropskou komisi (EK), aby proti americké společnosti Google zaujala tvrdší postoj. V dopise eurokomisařce pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové tvrdí, že technologický gigant při vyhledávání na internetu upřednostňuje své služby. Google, který je součástí společnosti Alphabet, toto tvrzení odmítá. Informovala o tom agentura Reuters.
12. 11. 2020|

České dráhy porušují antimonopolní pravidla, domnívá se Evropská komise

Evropská komise dospěla k předběžnému závěru, že České dráhy (ČD) porušují antimonopolní pravidla, a to tím, že účtují ceny pod úrovní nákladů. Komise proto zejména v souvislosti s cenami jízdného na trati mezi Prahou a Ostravou zaslala českému státnímu dopravci své námitky. Unijní exekutiva o tom informovala v tiskové zprávě. Podle ČD není sdělení výhrad rozhodnutím, které by závazně říkalo, že pochybily.
30. 10. 2020Aktualizováno30. 10. 2020, 14:48|

Evropská unie chystá ústupky v klíčovém sporném tématu s Británií, píše Reuters

Evropská unie je ochotna ustoupit v klíčovém sporu o pravidla hospodářské soutěže, který dlouhodobě blokuje rozhovory o budoucích vztazích s Británií. S odvoláním na diplomatické zdroje to napsala agentura Reuters, podle níž by Brusel mohl slevit z požadavku, aby Londýn přizpůsobil unii svá pravidla pro státní podporu firmám. Ústupek by mohli unijní vyjednavači nabídnout během dalšího kola rozhovorů, které je plánováno na druhou polovinu srpna.
3. 8. 2020|

Evropská komise vyšetřuje Apple, zda neporušuje pravidla hospodářské soutěže

Evropská komise (EK) začala kvůli podezření z porušování pravidel hospodářské soutěže vyšetřovat americkou technologickou společnost Apple. Oznámila, že vyšetřování vede ve dvou samostatných případech, které se týkají služeb App Store a Apple Pay. Americký podnik uvedl, že vyšetřování jsou podle jeho názoru založena na neopodstatněných obviněních ze strany několika podniků.
16. 6. 2020|

Apple dostal ve Francii pokutu 1,1 miliardy eur. Porušoval pravidla hospodářské soutěže

Americká společnost Apple dostala ve Francii pokutu 1,1 miliardy eur (29,5 miliardy korun) za porušování pravidel hospodářské soutěže. Prohřešky výrobce smartphonů a další elektroniky se týkají přístupu firmy v její distribuční síti a zneužívání ekonomické závislosti prodejců. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 3. 2020|
Brexit

Neshody v představách i nárocích. Jednání o budoucnosti EU a Británie bude obtížné, říká Barnier

Začátek vyjednávání o budoucí podobě vzájemných vztahů mezi Evropskou unií a Británií ukázal oboustranné rozdíly v představách a požadavcích. Zatímco Londýn by spíše chtěl několik oddělených smluv, Brusel usiluje o jedinou komplexní dohodu. Na závěr prvního kola rozhovorů to ve čtvrtek řekl šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier. Dosažení oboustranné dohody do konce roku je přitom podle něj stále možné, bude ale obtížné.
5. 3. 2020|

Antimonopolní úřad jako nástroj konkurenčního boje? Podle soudu možná ano, úřad to ale odmítá

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se mohl stát nástrojem vyřizování účtů v rámci konkurenčního boje. V rozsudku, který posuzoval letošní razii úřadu v sázkové společnosti Fortuna, to uvedl krajský soud v Brně. Zásah v kauze vyšetřování údajného kartelu označili soudci jako nezákonný. Antimonopolní úřad to ale odmítá.
10. 11. 2019|

Evropská komise viní české firmy T-Mobile, O2 a CETIN z omezování konkurence

Evropská komise (EK) viní české mobilní operátory T-Mobile a O2 a provozovatele telekomunikační infrastruktury CETIN z porušování antimonopolních předpisů Evropské unie. Podle předběžných závěrů jejich dohoda o sdílení sítí mezi O2 CZ/CETIN a T-Mobile CZ omezuje konkurenci, uvádí se ve středečním prohlášení EK. Operátoři s takovým hodnocením nesouhlasí, sdílení podle nich přináší zákazníkům výhody.
7. 8. 2019Aktualizováno7. 8. 2019, 14:37|

Jednal jsem se zástupci Kapsche i antimonopolního úřadu, řekl Faltýnek. Schůzky považuje za legitimní

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek připustil v pátečním tiskovém prohlášení, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i s lidmi z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru na mýtné, aby Česko nemuselo řešit budoucnost systému. Ve čtvrtek v sídle Kapsche i v ÚOHS zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli podezření z korupce u mýtné zakázky. Policisté navštívili i Faltýnka, zabavili mu počítač a mobilní telefon.
8. 3. 2019Aktualizováno8. 3. 2019, 20:45|

Evropská komise zarazila spojení Siemensu a Alstomu. Obává se dominance na železničním trhu

Evropská komise zablokovala fúzi německého Siemensu a francouzské společnosti Alstom. Podle ní by vznikl nezpochybnitelný lídr trhu, což by ohrozilo sektor v oblasti železniční signalizační techniky a vysokorychlostních vlaků. Oznámila to komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 13:01|

Obří pokuta pro MasterCard. Podle Evropské komise uměle zvyšuje náklady na platby kartou

Evropská komise (EK) vyměřila vydavateli platebních karet MasterCard pokutu 570 milionů eur (14,6 miliardy korun) za porušování hospodářské soutěže. Firma podle verdiktu v rozporu s antimonopolními pravidly EU omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které v Evropské unii nabízejí banky. MasterCard prohlásila, že případ, který se týká období asi dvou let, tímto považuje za uzavřený.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 13:41|