Evropská komise vyšetřuje Microsoft kvůli spojení produktů Teams a Office

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat americkou softwarovou společnost Microsoft. Propojováním sady kancelářských nástrojů Office s aplikací pro videokonferenční hovory Teams může firma narušovat hospodářskou soutěž, uvedla ve čtvrtek komise. Ta má jako exekutivní orgán Evropské unie rozsáhlé pravomoci a může vyměřovat i vysoké pokuty.

Orgán EU pro hospodářskou soutěž se obává, že společnost Microsoft může zneužívat a bránit své postavení na trhu se softwarem tím, že omezuje hospodářskou soutěž na evropském trhu s produkty pro pracovní komunikaci.

„Nástroje pro komunikaci a spolupráci na dálku, jako je Teams, se staly pro mnoho podniků v Evropě nepostradatelnými. Musíme proto zajistit, aby trhy s těmito produkty zůstaly konkurenční a aby si podniky mohly svobodně vybrat produkty, které nejlépe vyhovují jejich potřebám,“ uvedla v prohlášení šéfka antimonopolního úřadu EU Margrethe Vestagerová.

Mluvčí Microsoftu uvedl, že společnost bude i nadále spolupracovat s Evropskou komisí a že je i nadále odhodlána najít řešení, které by obavy Komise vyřešilo. Na Microsoft si kvůli svazování produktů v roce 2020 stěžoval provozovatel aplikace pro pracovní komunikaci Slack. Tu tehdy koupila americká společnost Salesforce.

Sada programů bez Teams

Agentura Reuters začátkem tohoto měsíce informovala, že antimonopolní úřad EU se chystá zahájit vyšetřování poté, co Microsoft odmítl nabídnout větší snížení cen své sady Office bez aplikace Teams.

EK doufá, že cenový rozdíl mezi Office s aplikací Teams a Office bez této aplikace zajistí rovné podmínky s konkurenty a poskytne spotřebitelům větší výběr, uvedli pro agenturu Reuters lidé obeznámení s touto záležitostí.

Německý konkurent alfaview minulý týden podal u exekutivy EU stížnost podobnou té, kterou podal Slack. Komise může v krajním případě vyměřit pokutu až deset procent z celosvětových tržeb za rok, což by v případě Microsoftu činilo téměř 20 miliard dolarů (431 miliard korun).

Rozhodnutí komise zahájit vyšetřování naznačuje odhodlání Bruselu zasáhnout proti praktikám velkých technologických firem, které by mohly omezovat konkurenci. Vyšetřování kvůli postupům, které potlačují konkurenci, čelí v EU také americké firmy Apple, Google a Meta Platforms.