Důchodová komise má nejprve řešit nižší penze žen. Podle Maláčové je na tom největší politická shoda

Brífink po prvním jednání nové důchodové komise (zdroj: ČT24)

Kde vzít peníze na důchody nejen pro dnešní seniory, ale i pro další generace? To je jedna z klíčových otázek, kterými by se měla zabývat nová důchodová komise. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce ale nejdříve napravit nespravedlnosti v penzijním systému, například zvýšit penze ženám nebo zajistit dřívější odchod do důchodu u některých profesí. Důchodová komise se má setkávat jednou měsíčně.

„Příjmy jsou jedna ze čtyř totálních priorit a určitě se k tomu dostaneme, ale zároveň jsem zdůraznila, že chceme začít nižšími penzemi žen, a to z toho důvodu, že si myslím, že na této otázce je největší politická shoda,“ uvedla Maláčová. Na březnovém jednání by komise měla od ministerstva práce dostat pět variant řešení k penzím žen.

O příjmech a udržitelnosti systému by komise mohla začít případně jednat koncem roku, míní ministryně. „Uvítali bychom nějaký návrh paní ministryně, jak udržet stávající důchodový systém. Jak do něj získat peníze, aby byly peníze na důchody nejen teď, ale i pro naše děti a vnoučata,“ poznamenala lidovecká poslankyně Pavla Golasowská.

Devadesátka ČT24: Hledá se model pro spravedlivé důchody (zdroj: ČT24)

Členové komise dostali dotazníky, má vzniknout mapa priorit příjmové stránky

Na úvodním setkání komise pro spravedlivé důchody se hovořilo třeba o demografické zprávě Českého statistického úřadu nebo o zprávě Národní rozpočtové rady o udržitelnosti systému.

Komisi tvoří 44 zástupců parlamentních stran, úřadů, odborů, zaměstnavatelů, univerzit a neziskových organizací. V brzké době by komise měla mít představu o tom, jakým směrem by se v příštích letech ubíraly úpravy důchodového systému. Možnost shody mají naznačit výsledky dotazníku, který nyní dostali všichni členové. Odpovědět by měli na to, jaká podle nich má být míra solidarity a zásluhovosti, podíl výdajů na HDP či poměr penze ke mzdě.

„Zjistíme mantinely, ve kterých se pohybujeme. Budeme vědět, jakou míru konsenzu v jednotlivých oblastech potřebujeme najít, aby návrh mohl být realizován, a to po dlouhou dobu. Nemůžeme dělat opatření, která budou v platnosti dva tři roky,“ řekla šéfka komise a rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Podobnou mapu představ politických stran o systému penzí sestavila už předchozí Potůčkova komise v minulém volebním období za Sobotkovy vlády. Nerudová uvedla, že výsledky a zjištění její tým využije.

Ministryně Maláčová předpokládá, že se každému tématu bude tým věnovat na dvou či třech zasedáních.

Stárnoucí společnost může zatížit rozpočet

Česká společnost stárne a seniorů přibývá. Lidé nad 65 let tvoří necelou pětinu obyvatel, na počátku 40. let by to měla být zhruba čtvrtina a od 60. let kolem 29 procent.

Podle propočtů ministerstva práce by se beze změn důchodový systém mohl propadnout do výrazného deficitu po nástupu silné generace 70. let minulého století do důchodu, tedy takzvaných Husákových dětí.

Pokud by zůstal penzijní věk na 65 letech, v roce 2060 by schodek mohl činit 3,4 procenta hrubého domácího produktu. V dnešních částkách by tak výdaje převýšily příjmy asi o 172 miliard korun.

Předseda Rady seniorů ČR a člen Komise pro spravedlivé důchody Zdeněk Pernes mj. řekl v pořadu Devadesátka ČT24, že na poměru důchodů mužů a žen se ukáže, jak je nová komise kvalifikovaná, jak zná současný penzijní systém v Česku i v zahraničí. A zároveň i to, jak se dokáže shodnout, eventuálně zda dokáže přednést své vlastní návrhy oproti těm, s nimiž přijdou ministerští úředníci. 

„Výsledek musí být takový, že současné penze mužů musí být zachovány a ženy by měly dostat přidáno,“ dodal. Upozornil, že jeho rada se snaží o mezigenerační spravedlnosti a tedy zvýšení náhradového poměru (poměr průměrné penze k průměrnému výdělku), který klesl pod 38 procent. 

Důchody
Zdroj: ČT24

Viceprezident Svaz průmyslu a dopravy ČR a člen Komise pro spravedlivé důchody Jan Rafaj by rád rozdělil práci komise do dvou směrů. Jednak do oblasti, kterou lze lehce upravit, typu poměrů penzí mužů a žen či předdůchody lidí v náročným profesích. Druhým, mnohem náročnějším směrem je zajistit udržitelnost celého systému. 

Uznal, že pro lidi, kterým je nad 50 let se toho už moc nestihne udělat, protože velká část produktivního života, kdy mohli spořit, je už za nimi. „Je důležité, jak se ke spoření postaví lidé pod padesát let“.  

Důchody schodek
Zdroj: ČT24

Místopředseda ČMKOS a člen Komise pro spravedlivé důchody Vít Samek řekl, že podstata důchodového systému spočívá v tom, že jak dobré výdělky má člověk v průběhu života.

„Kdo je měl v té střední úrovni, má dnes poměrně slušný důchod. Kdo je měl ve vyšší, má tak relativně nižší důchod. A lidé s nižším výdělky je mají výrazně vyšší než si v zásadě zaslouží“. Upozornil ovšem i na to, že přibývá lidí, kterým je zamítána žádost o důchod, protože nemají splněno 35 let zaměstnání.

Důchody
Zdroj: ČT24