Nová šéfka důchodové komise Nerudová: Rovnost je základní předpoklad udržitelného rozvoje

Brífink ke vzniku nové důchodové komise (zdroj: ČT24)

Zástupci parlamentních klubů, univerzit, odborů, zaměstnavatelů i neziskových organizací budou tvořit novou důchodovou komisi, kterou představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Komise by se měla zaměřit na řešení problému nižších penzí žen a dřívější důchody pro pracovníky ve fyzicky náročných profesích. Věnovat by se mohla i otázce příjmů důchodového systému.

„Prostředí, ve kterém žijeme, se dynamicky mění a jsme svědky fundamentálních společenských a ekonomických změn a důchodový systém, aby mohl plnit svou primární funkci, a to je zabezpečovat občany na stáří, tak musí nějakým způsobem na změny reagovat,“ uvedla předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody a rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Sama vnímá jako důležité téma spravedlnost systému. „Máme rozdíl mezi starobními důchody mužů a žen, který je docela markantní, a ačkoliv v důchodovém systému explicitně nenajdete žádné diskriminační ustanovení, tak se ukazuje, že implicitně systém nevede k rovnosti. Rovnost je samozřejmě základním předpokladem trvale udržitelného rozvoje,“ poznamenala.

Podle Maláčové je nutné „postupnými kroky měnit nespravedlnosti v důchodovém systému“. Míní, že bude velmi důležité, aby komise pracovala konsenzuálním způsobem. „Všech 43 subjektů, které jsme oslovili, jmenovalo svého zástupce,“ nastínila. Tým se má poprvé sejít 22. února a setkání by se měla opakovat jednou za měsíc.

Maláčová uvedla, že by o nižších penzích žen komise měla diskutovat v březnu na svém druhém jednání, dostane k nim pět scénářů řešení. Podle legislativního plánu vlády má ministerstvo práce důchodovou novelu mít hotovou v červnu.

K vytvoření odborné skupiny pro reformu se v programovém prohlášení zavázaly obě vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). Nová komise by měla podle vládního programu připravit řešení se „standardem plošného zabezpečení na principu solidarity“ a posílením zásluhovosti i s motivací ke spoření na stáří.

Odborníci upozorňují, že by se vláda měla zaměřit na příjmy systému a poměr důchodu ke mzdě

Na tématech o nižších penzích žen a dřívějších důchodech pro náročné profese se shodly koaliční strany ANO a ČSSD. Podle odborníků a některých politiků tyto dvě záležitosti ale reformu nepředstavují a kabinet by se měl zaměřit hlavně na příjmy systému a poměr důchodu ke mzdě.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy jde o dílčí krok, který vůbec neřeší podstatu problému. „Je varovné, že si komise za svoji prioritu bere parametrickou změnu, a nikoli změnu systémovou. Zjednodušeně řečeno, komise si za prioritu klade rozdělování peněz, které bude mít stát pro účely penzí k distribuci, zatímco na druhou kolej odsunuje debatu nad tím, jak zajistit, aby do důchodového systému více peněz přitékalo,“ upozornil.

„Pokud má nová komise řešit hlavně to, o kolik více či méně budou ženské penze nuznější než ty mužské, postrádá její existence valného smyslu a patrně se zařadí za předešlé, víceméně neúspěšné důchodové komise,“ dodal.

Důchodová komise fungovala už za minulého volebního období za Sobotkovy vlády ČSSD, ANO a lidovců. Šéf předcházející komise Martin Potůček míní, že je potřeba pracovat na obou frontách – na dílčích parametrech i dlouhodobějších změnách. „Je zřejmé, že dlouhodobé změny vyžadují systematické úsilí veřejné správy. V tomto smyslu fakt, že komise vznikají a zanikají, není dobrý. Bylo by lepší, kdyby vznikl nějaký stálý, kompetentní a kapacitně vybavený orgán, který by zásadnější reformy připravoval,“ tvrdí. 

Potůček: To, že komise vznikají a zanikají, není dobré (zdroj: ČT24)

Hlavním úkolem minulé komise bylo navrhnout zrušení takzvaného druhého pilíře, který prosadil pravicový kabinet. Reformu tehdejší tým nenavrhl. Vytvořil ale seznam otázek, na které by politici měli dát odpověď a o nichž by měli rozhodnout. Jedna z nich se týkala zajištění příjmů do důchodového systému.

Podle závěrečné zprávy tehdejší komise, kterou také tvořili zástupci stran, experti, odboráři i lidé z různých organizací, není model týmu s tolika členy při hledání podoby důchodové reformy příliš úspěšný. Komise tak doporučovala, že by se měl najít účinnější způsob práce na reformních krocích, který by rychleji vedl k dohodě a k promítnutí změn do systému penzí.

Potůček se účastní i nynější komise pro spravedlivé důchody, a to za jedno z akademických pracovišť. Dalším z členů je znovu také profesor Jaroslav Vostatek z Vysoké školy finanční a správní. Z jeho návrhu důchodové reformy vycházelo hnutí ANO. Do nového týmu nastoupil rovněž místopředseda odborové konfederace Vít Samek či demograf Tomáš Kučera. I oni zasedali v Potůčkově komisi.