S Husákovými dětmi v důchodu nastane problém. Nečekám, že domácnosti přejdou k modelu čtyř dětí, říká Zamrazilová

Zamrazilová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Národní rozpočtová rada vykreslila varovný obrázek zadlužení českého státu za padesát let. Souvisí to se stárnutím obyvatelstva. Problém začne v momentě, kdy půjdou do penze ročníky narozené v sedmdesátých letech, přezdívané „Husákovy děti“, podotkla v Interview ČT24 předsedkyně rady Eva Zamrazilová. Naopak počet lidí v produktivním věku klesne. Plodnost je sice trochu vyšší oproti prognóze statistického úřadu z roku 2013, ale Zamrazilová si nemyslí, že by najednou české domácnosti přešly k modelu čtyř dětí.

„Je před námi asi patnáct dobrých let, kdy bude důchodový systém vyrovnaný, případně dokonce i v mírném přebytku. Problém začne v momentě, kdy půjdou do důchodu ročníky sedmdesátých let. Problém by trval dalších asi 30 let, pak by se demografická situace vyrovnala, protože už tady ,Husákovy děti‘ nebudou,“ uvedla Zamrazilová.

Vláda a parlament tak podle ní stojí před politickou trojčlenkou. „Buď zvýšit daně nebo zvýšit věk odchodu do důchodu, nebo se smířit s tím, že životní úroveň v důchodu poklesne výrazně oproti životní úrovni v práci. Tuto trojčlenku neošidí žádný technologický pokrok,“ podotkla.

Od nových ročníků se záchrana nečeká

Když by se snižovala životní úroveň, podle hrubého propočtu Zamrazilové by důchody v demografické situaci let 2038 až 2050 odpovídaly v dnešních poměrech devíti tisícům korun. Letos je přitom průměrný důchod přes dvanáct tisíc.

Chceme na to upozornit včas. Je ještě mnoho let, než ,Husákovy děti‘, jejich mladší sourozenci a děti půjdou do důchodu. Je čas něco si našetřit.
Eva Zamrazilová

To není příznivá vyhlídka, když už teď jsou ve velkých městech třeba potíže s bydlením. „Hlavní problém současných a budoucích důchodců je například to, že už dnes z průměrné penze nezaplatíte nájem za velmi skromný malometrážní byt ve velkém městě,“ upozornila Zamrazilová.

Systému by samozřejmě pomohlo, kdyby růst počtu důchodců kompenzoval růst pracující populace, ale Národní rozpočtová rada nečeká žádnou extrémní vlnu porodnosti. Jejich zpráva už navíc počítá s příznivějším demografickým vývojem než projekce Českého statistického úřadu z roku 2013. „Mírný nárůst porodnosti už vidíme, ale nemyslím si, že by najednou české domácnosti přešly k modelu čtyř dětí,“ poznamenala šéfka rady.