Řečtí námořníci předčasně ukončili dvoudenní stávku. Dostanou doplacené i letošní mzdy

Řečtí námořníci předčasně ukončili dvoudenní stávku (zdroj: ČT24)

Řečtí námořníci se rozhodli předčasně ukončit stávku, kterou zorganizovali kvůli mzdám. Odborový svaz zaměstnanců v námořní dopravě PNO uvedl, že zaměstnanci se okamžitě začnou vracet do práce, protože se dohodl se zaměstnavateli na zvýšení mezd o dvě procenta.

Dvouprocentní zvýšení mezd se vztahuje na výdělky námořníků v příštím roce, ale i v tom letošním – a to od ledna. „Je to retroaktivní zvýšení, námořníkům budou doplaceny mzdy za letošní rok. To je právě ten kompromis, který umožnil stávku ukončit předčasně,“ uvedl spolupracovník ČT v Athénách Thomas Kulidakis.

Trajekty by nyní měly vyplout co nejdříve to bude možné, napsala agentura AP. PNO původně požadoval pětiprocentní zvýšení, když v uplynulých osmi letech byly mzdy kvůli řecké dluhové krizi zmrazeny. Zaměstnavatelé nejprve nabídli zvýšení o jedno procento.

Kulidakis: Nikdo se neodvážil zpochybnit právo námořníků na stávku (zdroj: ČT24)

Podle Kulidakise si odbory nyní vyzkoušely, jakou sílu mají, a v budoucnu by mohly znovu o zvýšení mezd žádat. Odměny byly totiž zmraženy po celou dobu krize, za tu dobu se ale zvýšilo daňové zatížení a mzdy tak reálně klesly. 

„Dokonce ani ta nejkonzervativnější média se neodvážila zpochybnit právo námořníků na stávku za vyšší mzdy. Tohle je sdílený problém celého Řecka, třetina obyvatel dnes má jen částečný úvazek a jejich odměny jsou pod hranicí chudoby,“ upozornil Kulidakis.

Stávku vedla komunistická strana, která má širokou podporu řecké veřejnosti. Protesty komunisté stočili také proti plánovaným úsporným opatřením, které vláda musí zavést jako podmínku přijetí finanční pomoci mezinárodních věřitelů.

Stávka zasáhla turisty i Řeky na dovolené

Stávka začala v pondělí, zastavila veškerou trajektovou přepravu a uvěznila desítky tisíc cestujících na oblíbených řeckých ostrovech. Skončit měla ve středu brzy ráno.

Námořníci si pro stávku vybrali dobu hlavní turistické sezony. Na začátku září je v Řecku stále velké množství zahraničních turistů a navíc z dovolené na ostrovech se do měst vracejí desítky tisíc Řeků. Trajekty jsou v tomto období téměř plně obsazené.

Mnoho menších a méně obydlených ostrovů přitom nemá letecké spojení se zbytkem země a případné delší přerušení trajektové přepravy by mohlo způsobit problémy v zásobování potravinami.

Zaměstnavatelé stávkujících námořníků podle Kulidakise o možné stávce věděli dopředu. „Probíralo se to v médiích ještě před začátkem léta. Vědělo se, že námořníci se nebojí jít do stávky uprostřed sezony, aby měla větší dopad,“ dodal Kulidakis.

Lodní doprava a cestovní ruch jsou hlavními průmyslovými odvětvími země. Řecko letos čeká téměř 32 milionů turistů. Podle Kulidakise tvoří turismus pětinu řeckého HDP a brzy by mohlo jít až o čtvrtinu.