Řečtí námořníci stávkují za vyšší platy. Desítky tisíc lidí zůstaly uvězněny na ostrovech

Stávka řeckých námořníků kvůli mzdám v pondělí zastavila veškerou trajektovou přepravu a uvěznila desítky tisíc cestujících na oblíbených řeckých ostrovech. Hlavní odborový svaz zaměstnanců v námořní přepravě PNO navíc oznámil, že původně 24hodinový protest bude prodloužen nejméně o jeden den. Trajekty tak zůstanou zakotvené v přístavech přinejmenším do středečních 05:00 SELČ, napsala agentura AP.

Po osmi letech, kdy byly kvůli řecké dluhové krizi mzdy zmrazeny a podle námořníků tak kvůli inflaci reálně poklesly. Jejich odbory proto požadují zvýšení mezd o pět procent. Zaměstnavatelé nabídli původně zvýšení jen o jedno procento. S tím ale odbory nesouhlasily a zahájily stávku, která bude trvat až do středečního rána. 

Námořníci se snaží stávkou v hlavní sezoně vytvořit co největší tlak na zaměstnavatele, kteří v pondělí svoji nabídku zvedli na dvouprocentní zvýšení mezd v příštích dvou letech. Ani to ale odborů nestačí.

Námořníci využívají toho, že na začátku září je v Řecku stále velké množství zahraničních turistů a navíc se z dovolené na ostrovech vracejí do měst i desítky tisíc Řeků. Trajekty jsou v tomto období téměř plně obsazené.

„Pokud bude stávka pokračovat, tak s ohledem na vrchol sezóny by odbory mohly dosáhnout toho, že se do sporu vloží i vláda,“ uvedl spolupracovník ČT pro oblast Balkánu Thomas Kulidakis.

Malým ostrovům hrozí problémy se zásobováním

Provozovatelé trajektů uvedli, že stávka ovlivní zhruba 180 tisíc lidí, kteří si rezervovali cestu na ostrovy, nebo z nich. Jsou mezi nimi i oblíbené turistické destinace jako Mykonos, Santorini a Kréta.

Mnoho menších a méně obydlených ostrovů nemá letecké spojení se zbytkem země a případné delší přerušení trajektové přepravy by mohlo způsobit problémy v zásobování potravinami včetě nedostatku pitné vody.