FAÚ prověřuje majetek ruského zbrojaře Obnosova. Jeho jméno chybí na unijním sankčním seznamu

Události: FAÚ prověřuje majetek ruského zbrojaře (zdroj: ČT24)

České úřady prověřují majetek ruského zbrojaře a poradce Vladimira Putina Borise Obnosova, jehož holding vyrábí rakety používané ve válce proti Ukrajině. Informoval o tom protikorupční fond Alexeje Navalného. Zbrojařova rodina vlastní v Praze nemovitosti za desítky milionů korun. Zatímco holding je na sankčním seznamu Evropské unie, jeho vedení tam chybí.

Boris Obnosov je šéfem ruského zbrojařského holdingu KTRV, který vyrábí rakety, které už více než rok útočí na Ukrajinu. Jeho dcera dle novinářů z Fondu boje s korupcí dostala v roce 2017 ve zbrojařské firmě podíl.

Obnosovova dcera je manželkou Rostislava Zorikova, který vlastní v Praze několik nemovitostí v celkové hodnotě bezmála 190 milionů korun. Například na dům na pražském Žižkově, který je majetkem Zorikových, upozorňovala odnož ruského hnutí Vesna.

Finanční analytický úřad nyní dle informací České televize majetek prověřuje. Nemovitosti rodiny Borise Obnosova zatím zůstávají nezajištěné, české úřady nechtějí komentovat jejich možné obstavení.

Na postihování vrcholných manažerů EU nemá nástroje

„Nebudu komentovat žádné úvahy o sankcích, jak na úrovni Evropské unie, tak na úrovni národního listingu,“ vyjádřil se ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

„Mně se zdá, že Evropská unie je v tom nekonečně pomalá a zároveň je zde celá řada příkladů pokusů obcházet sankce. A tady je potřeba, abychom byli naprosto nekompromisní,“ soudí předseda bezpečnostního výboru Senátu Pavel Fischer.

Obnosov je vedený na sankčních seznamech Spojených států, Kanady nebo Velké Británie. Na seznamu Evropské unie ale chybí. „Ti vrcholní manažeři jsou opomíjeni. To není úplně šťastné. Sankční politika by měla fungovat v tom smyslu, že se na sankční seznam dostanou alespoň ti vrcholní manažeři,“ okomentoval analytik Lukáš Kraus z Rekonstrukce státu.

Na postihování vrcholných manažerů však Evropská unie zatím nemá právní nástroje.