Česko je pro Rusy peněženkou na špinavé peníze, říká vedoucí protikorupčního fondu

Marija Pevčichová v Událostech, komentářích: „ČR je v Rusku vždy ukazována jako jeden z největších nepřátel v Evropě.“ (zdroj: ČT24)

V Česku podle zjištění investigativců protikorupčního fondu Alexeje Navalného podniká rodina Borise Obnosova – šéfa ruského holdingu, který vyrábí rakety používané ve válce proti Ukrajině, a poradce Vladimira Putina. Zakladatelka a vedoucí protikorupčního fondu Marija Pevčichová uvedla v rozhovoru pro Českou televizi, že Rusové používají Česko jako pomyslnou peněženku na špinavé peníze, za které pak nakupují domy ve Francii nebo jachty v Itálii. Na svá zjištění upozornila české úřady, od nichž očekává, že proti Obnosovovu majetku zasáhnou. Rozhovor s Marijí Pevčichovou vedl v Událostech, komentářích Jakub Železný.

Ruský majetek, který má vazbu na Česko – jak moc je to významné ekonomicky a jak moc je to významné politicky?

Problém špinavých ruských peněz je zde na mnoha úrovních –⁠ ekonomické, politické a na ostatních úrovních. Naše poselství je, že nejde jenom o problém Ruska, že je to problém celé Evropy.

Když jsme v Česku před dvěma roky zažili kauzu Vrbětice, po které česká vláda vypověděla obrovské množství ruských špionů, měli jsme pocit, že politicky je Putinova ruská moc tady oslabena. Je skutečně oslabena, nebo tím, že tady má pořád ekonomickou základnu, vlastně politicky oslabena není?

Putinova špionážní moc v České republice jistě byla touto odhalenou operací oslabena. Že bylo tolik špionů vypovězeno, je jistě pro Českou republiku dobré, ale ruský vliv se nevytváří jenom špionážní sítí. Má rovněž ekonomické rozměry.

Rusové mají v České republice peníze, používají vaši zemi jako peněženku pro špinavé peníze. Pak je posílají třeba do jižní Francie, kde si kupují krásné domy, nebo v Itálii krásné jachty. To je nepřímý ruský vliv a Putinův režim má určitou kontrolu i nad vaší ekonomikou.

Otázkou je, jak moc silný tento vliv teď reálně je. Jestli je takový, že zasahuje i do běžného fungování země.

Doufám, že na každodenní život Čechů nepůsobí. Ale Rusko řídí už dvacet let zkorumpovaný režim. Vladimir Putin už je přes dvacet let u moci a vybudoval síť po celé Evropě. Je to velmi složitá síť. Teď už si toho více všímáme a doufáme, že Češi a vůbec Evropané budou bedlivě sledovat, co se děje – kteří lidé si kupují majetek v České republice, kteří tady pracují, mají tady podniky. Ze zkoumání víme, že ti, co si vydělávají na raketách, které ničí Ukrajinu, jsou titíž lidé, kteří mají peníze v Praze.

Co je vlastně pan Obnosov zač? Co je to za člověka, jak bychom si ho měli představit a jaké reálné vazby v Česku podle vašeho zjištění má?

Boris Obnosov je šéf korporace Taktické zbraně. To je obrovský holding, který se zaměřuje na výrobu zbraní a především raket. Má asi čtyřicet podniků a padesát tisíc zaměstnanců, takže to je obrovská vojenská firma. Obnosov je v čele té firmy přes dvacet let – stejně jako je Putin u moci. Často se o něm mluví jako o Putinově hlavním raketovém poradci. Je pro Putina velmi důvěryhodný, často se s Putinem schází, baví se spolu, debatují o strategiích, raketách a podobně.

A jeho vazba na Česko a na český byznys je jaká?

Vztah v České republice je velmi překvapivý. Je to díky rodině. Jeho dcera Olga Soriková je také zapletená do výroby raket. Pracuje na smlouvách pro tuto korporaci a zároveň měla zisk z tohoto zbrojařského podnikání. A její manžel si začal kupovat majetek v České republice. Začalo to už dávno. A tím, že měli stále více peněz z tohoto zkorumpovaného podnikání, kupovali si další a další majetek v České republice. Takže jejich aktiva v Praze jsou v hodnotě asi sedmi milionů eur.

Dá se předpokládat nebo očekávat, že budou české orgány s vašimi zjištěními nějak pracovat, nebo je to natolik citlivá věc, že to vlastně ani nelze komentovat?

Byla bych velmi zklamaná, kdyby se nic nestalo poté, co jsme provedli takové šetření a přitáhli k tomu pozornost. Mluvila jsem se zástupci české vlády, žádala jsem, aby něco učinili, aby se zaměřili na Obnosova, protože se to týká celé Evropy. Máte nové zákony pro vyšetřování praní špinavých peněz. Takže využívám každou minutu, co jsem zde, a naléhám na české úřady, aby to udělaly. Patnáct měsíců po začátku války by se to už dít nemělo.

Jaké zprávy vlastně Rusové dostávají o současném Česku, tedy o zemi, kterou Kreml už před válkou zařadil ke Spojeným státům na seznam nepřátelských zemí? Co teď běžný Rus ví a chce vědět o Česku?

Bohužel mnoho Rusů, kteří nemají přístup ke svobodným médiím, novinám, internetu, právě toto slyší a tímhle je krmí veřejnoprávní televize. Vybírají se strašidelné historky o České republice. To je Putinova politika. Česká republika je z jakýchsi neznámých důvodů vždy ukazována jako jeden z největších nepřátel v Evropě. Pro mnoho Rusů jsou to naneštěstí jediné informace. Ale zároveň je mnoho Rusů, kteří mají přístup k internetu nebo se dívají na YouTube a vědí, že to, co se jim říká v televizi, není pravda.

Před pár lety, když bylo jedno z kulatých výročí sovětské okupace Československa z roku 1968, jsme zjišťovali, co se o roce 1968 říká v současném Rusku. Byli jsme z toho docela zděšení. Letos bude 55. výročí okupace Československa sovětskou armádou. Znamená to, že bude třeba pro Rusko další příležitost tyto historické události překreslit, úplně je vymazat, respektive interpretovat je jinak – tedy že nám Sovětský svaz tehdy přišel na pomoc? Dá se to očekávat?

Je to velmi pravděpodobné. V propagandě jsou velmi kreativní. Říkají, že české dítě může být odebráno rodině, když česká rodina nepodporuje Ukrajinu. To je zlá krása propagandy: Když začnete lhát, zapojíte veškerou fantazii, nemusíte mít zábrany. A jejich fantazie je opravdu divoká. Ti lidé jsou placeni za to, aby lhali, aby vymývali mozky. Takže vaše výročí nebo jiné události, které souvisí s NATO nebo s nějakým prohlášením vaší vlády, se v ruské propagandě překroutí a bude se prezentovat jako něco zcela jiného. Můžeme s touto propagandou pouze bojovat. Naše práce je vysvětlovat Rusům, že by neměli věřit těmto zdrojům a že Česká republika není nepřítel Ruské federace.

Poslední otázka: Jak je na tom v současné době pan Navalnyj?

Je už přes dva roky v ruském vězení a půl roku z toho byl dokonce na samotce. Chtěla bych vyzvat všechny, aby přišli na Staroměstské náměstí. Tam uvidí repliku, přesnou repliku samotky 2,5 metru na tři metry. Můžete se tam posadit a snažit se představit si, jaké to je tam trávit půl roku. Není na tom dobře. Jsme velmi znepokojeni, že není v dobrém zdravotním stavu.