TÉMA

Marija Pevčichová

Memy jako zbraň proti Rusku. Před světovými lídry se do Vilniusu sjeli internetoví bojovníci NAFO

O víkendu před summitem Severoatlantické aliance hostilo litevské hlavní město setkání dalších spojenců Ukrajiny, kteří však nepochází z politických kruhů. Do Vilniusu zavítali příznivci satirického humoru a internetových memů, kteří se vydali do virtuálního tažení proti ruské agresi. Pomocí obrázků japonského psa vybírají prostředky na podporu ukrajinského odporu. NAFO na sociálních sítích podpořili představitelé západních států, kritiku si naopak toto „hnutí kámošů“ vysloužilo od ruské opozice nebo ministerstva zahraničí.
11. 7. 2023|

Rusy v Evropě by měly monitorovat tajné služby, myslí si Pavel. Přirovnal je k Japoncům v USA za druhé světové války

Prezident Petr Pavel se domnívá, že by západní tajné služby mohly provádět přísnější dohled nad ruskými občany, kteří žijí v zemích západní Evropy. V rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL) řekl, že je to „jednoduše následek války“. Také zdůraznil, že členské státy NATO by na nadcházejícím summitu ve Vilniusu měly zaujmout jasný postoj ohledně možnosti poválečného vstupu Ukrajiny do Aliance.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 17:50|

Reportéři ČT: Putinův dvorní zbrojař vlastní v Česku majetky za sto milionů, sankcím se vyhýbá

Rodina majitele jednoho z nejvlivnějších ruských zbrojařů Borise Obnosova vlastní v Česku majetky za sto milionů korun. Blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož společnost vyrábí rakety dopadající na Ukrajinu, ale víc než rok po napadení této země Ruskem nefiguruje na českém ani evropském sankčním seznamu. Stopy majitele ruského zbrojařského impéria v Česku a jeho úzké propojení s Kremlem pro Českou televizi popsala Marija Pevčichová – zástupkyně investigativního týmu ruského opozičního politika Alexeje Navalného, jež na jeho případ upozornila. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnoval redaktor Ondřej Golis, v Událostech o problematice rovněž informoval redaktor Jiří Hynek.
29. 5. 2023|

Česko je pro Rusy peněženkou na špinavé peníze, říká vedoucí protikorupčního fondu

V Česku podle zjištění investigativců protikorupčního fondu Alexeje Navalného podniká rodina Borise Obnosova – šéfa ruského holdingu, který vyrábí rakety používané ve válce proti Ukrajině, a poradce Vladimira Putina. Zakladatelka a vedoucí protikorupčního fondu Marija Pevčichová uvedla v rozhovoru pro Českou televizi, že Rusové používají Česko jako pomyslnou peněženku na špinavé peníze, za které pak nakupují domy ve Francii nebo jachty v Itálii. Na svá zjištění upozornila české úřady, od nichž očekává, že proti Obnosovovu majetku zasáhnou. Rozhovor s Marijí Pevčichovou vedl v Událostech, komentářích Jakub Železný.
20. 5. 2023|