Memy jako zbraň proti Rusku. Před světovými lídry se do Vilniusu sjeli internetoví bojovníci NAFO

O víkendu před summitem Severoatlantické aliance hostilo litevské hlavní město setkání dalších spojenců Ukrajiny, kteří však nepochází z politických kruhů. Do Vilniusu zavítali příznivci satirického humoru a internetových memů, kteří se vydali do virtuálního tažení proti ruské agresi. Pomocí obrázků japonského psa vybírají prostředky na podporu ukrajinského odporu. NAFO na sociálních sítích podpořili představitelé západních států, kritiku si naopak toto „hnutí kámošů“ vysloužilo od ruské opozice nebo ministerstva zahraničí.

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se v moha zemích zvedla vlna podpory napadené zemi. Lidé přispívali do sbírek, posílali zásoby, přijímali ukrajinské uprchlíky do svých domovů nebo sami vyjeli na pomoc jako dobrovolníci. Jeden z uživatelů Twitteru, Kamil Dyszewski, se ale rozhodl čelit Moskvě jiným způsobem. S Kremlem začal válčit na internetu prostřednictvím humoru. Z arzenálu si přitom vytáhl nečekanou hlavní zbraň – obrázek psa.

Roztomilé japonské plemeno šiba inu bylo už před začátkem plnohodnotné invaze oblíbeným internetovým memem, Dyszewski jej ale proměnil v symbol podpory Ukrajině. Obrázky psů začal vkládat do fotografií z války, a získal tak popularitu mezi uživateli s podobným smyslem pro humor.

Poté začal výměnou za příspěvky pro dobrovolnickou Gruzínskou legii vytvářet personalizované avatary psů v různých uniformách a oblečcích. Kdo zaplatí, dostane výměnou svůj unikátní obrázek, kterým se může pochlubit třeba v profilové fotografii na sociálních sítích.

Internetový fenomén brzy přerostl do specifické komunity, která si říká NAFO – Organizace severoatlantických kámošů (North Atlantic Fella Organization). Její hrdí členové na internetu bojují proti ruské propagandě, zesměšňují nepravdivé a zavádějící informace vypouštěné z Kremlu a dále sbírají finanční příspěvky, které následně směřují ukrajinským silám. Aktuálně sleduje komunitu na Twitteru přes 110 tisíc lidí.

Slovní hříčka s obrannou aliancí NATO je záměrná. Přestože NAFO vzniklo pouze ve virtuálním prostředí a jeho „členové“ se před začátkem invaze osobně neznali, využili summitu světových lídrů ve Vilniusu a uplynulý víkend uspořádali v hlavním městě Litvy vlastní setkání. Na této dvoudenní konferenci hovořili o boji s dezinformacemi a dále vybírali prostředky na podporu ukrajinskému odporu. „Summit“ byl zakončený „nácvikem plážového večírku na Krymu“, který se má rozjet po osvobození poloostrova ukrajinskými jednotkami.

Po vzoru NATO jsou také členové „hnutí kámošů“ připraveni v internetových bojích aktivovat vlastní verzi článku pět (v narážce na klauzuli o vzájemné spoluobraně mezi členskými státy NATO).

Šiba inu na frontě i mezi politiky

Komunita NAFO se však nesestává jen z internetových aktivistů a virtuálních bojovníků. Svým vlastním psím avatarem se pyšní skuteční ukrajinští vojáci, kteří čelí ruským silám na frontě, ale i řada západních politiků.

Svého avatara tak obdržel například britský ministr obrany Ben Wallace. Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis měl zase na sobě při své zářijové cestě do Oděsy tričko s nápisem NAFO a prezident země Gitanas Nausėda na Twitteru sdílel pozvánku na uplynutý „summit“. Estonská premiérka Kaja Kallasová zase memové konferenci poslala zdravici na videu.

„Agresora je třeba porazit na bitevním poli, ale Rusko vede také válku proti našim demokraciím – válku energetickou, kybernetickou a informační. Demokracie musí podniknout kroky na svou obranu ve všech těchto oblastech a také držet pozice při obraně světa, kde stále platí pravidla a kde technologie pracují pro demokratické společnosti, nikoli proti nim. Vy všichni jste toho živým příkladem,“ říká Kallasová na videu, zatímco se v pozadí za ní vynořuje avatar japonského psa oblečený v ukrajinských barvách.

Žerty se žralokem zašly příliš daleko, kritizuje ruská opozice

Server Meduza však upozornil, že NAFO si vysloužilo také kritiku. S některými vtipy zašlo příliš daleko, tvrdí představitelé ruské opozice spojení s Alexejem Navalným. Vadí jim žerty NAFO v souvislosti se smrtelným útokem žraloka na ruského turistu v Egyptě. Žraloka v memech označili za „zaměstnance měsíce“ a nafukovací paryba se objevila také na pódiu mezi řečníky při setkání ve Vilniusu.

„‚Boj proti Moskvě humorem?‘ Jsem jediná, komu uniká, co je vtipného na tom, že je někdo sežrán zaživa?“ otázala se předsedkyně Fondu boje s korupcí Marija Pevčichová. Další Navalného spolupracovník Leonid Volkov zase napsal, že NAFO ve skutečnosti pomáhá ruskému lídrovi Vladimirovi Putinovi. Posiluje prý jeho narativ o tom, že Západ chce Rusy vyvraždit. Některá jeho propagandistická tvrzení by časem vyšuměla, nebýt „neustálé pomoci NAFO,“ uvedl na Twitteru.

Na podnět Zacharovové prošly příspěvky NAFO „kontrolou kvality“

Popularity se recesistické hnutí nedočkalo ani v Kremlu. Reagovala na něj mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, která kritizovala Kallasovou za podporu NAFO a obvinila Západ z pokrytectví.

„NAFO zosobňuje přesně to, proti čemu Evropská unie donedávna zdánlivě bojovala – nenávistné projevy, netoleranci, trolling, spam, šikanu a všechny možné formy xenofobie. Nyní estonská premiérka otevřeně zasypává tuto internetovou svoloč vděčností, ačkoli se zdá, že donedávna byly ‚vyspělé‘ západní demokracie hysterické kvůli bájným ‚prokremelským trollům‘,“ uvedla Zacharovová.

NAFO následně zveřejnilo satirické prohlášení, ve kterém Zacharovovou označilo za „Vodka Barbie“ a v reakci na její stížnost, že „jsou kreslení psi na internetu zlí“, údajně prošly zveřejněné memy „kontrolou kvality“.

Při bojích s dezinformacemi často platí, že přestřelky na sociálních sítích nakonec vedou k navození pocitů deziluze, což je jedním z cílů dezinformátorů. NAFO ale místo ignorace propagandistických příspěvků volí opačnou strategii – do těchto internetových bitev se pouští záměrně, aby proruské narativy zesměšnilo. „V ten okamžik, kdy začnete odpovídat na kresleného psa na internetu, jste prohráli,“ popsal strategii NAFO jeden ze zakladatelů Matt Moores Centru pro strategická a mezinárodní studia.

A ve stejném stylu odpovědělo NAFO také stížnosti Zacharovové. „Děkujeme, že jste si našla čas na to, abyste kvůli nám fňukala, aniž byste se obtěžovala odsoudit genocidní invazi Ruska na Ukrajinu,“ uvedlo NAFO na Twitteru. „Ve světle vaší urputné snahy hrát si na oběť jsme se rozhodli stát se ještě horšími,“ vzkázala Organizace severoatlantických kámošů mluvčí ruského ministerstva.