V zásobnících zbývá po topné sezoně víc než polovina plynu, znovu se začnou plnit už v dubnu

Události: Češi letos odebírali méně plynu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Česka loni meziročně odebrali o pětinu méně plynu. Jde o nejmenší spotřebu plynu za posledních osm let. Důvodem jsou vysoké ceny a nejistota. Výrazně pomohla i mírná zima, kvůli které nebylo nutné tolik topit. České zásobníky jsou tak na konci aktuální topné sezony víc než z poloviny plné.

Venkovní teplota výrazně ovlivňuje spotřebu energií. Loni byla podle Energetického regulačního úřadu průměrná teplota bezmála o stupeň nad dlouhodobým normálem. I to je jeden z důvodů, proč se v Česku spotřebovalo meziročně o 20 procent méně zemního plynu.

Plyn teď pochází hlavně z Norska a LNG terminálů. Do prvního terminálu zprovozněného v Evropě po začátku války na Ukrajině mířily lodě s nákladem zkapalněného plynu i pro Česko, první připlula na konci září. 

V dubnu se začnou zásobníky opět plnit

Před Evropou se cesta tankerů větví na dva směry –⁠ jeden míří do severní Evropy, druhý míří do Středozemního moře. Cesta z Mexického zálivu do severní Evropy trvá tankeru zhruba dva týdny. Pracovníci týmu ČEZ LNG sledují pohyb lodí naplněných plynem on-line ze své pražské centrály.

Tento plyn pak míří i do českých zásobníků. Ty jsou teď i přes končící topnou sezonu víc než z poloviny plné.

„Až do konce března probíhá obvykle těžební sezóna, aktuálně tedy zemní plyn ze zásobníků převážně těžíme a dodáváme do soustavy. Předpokládáme, že plyn pro další topnou sezónu začneme ukládat kolem 1. dubna,“ popisuje mluvčí RWE Gas Storage CZ Simona Hladíková. Jak dlouho zásoby plynu příští zimu vydrží, ovlivní zase hlavně počasí.