Česko je v bydlení i v průmyslu velmi energeticky náročné, Hladík slibuje změnu

Interview ČT24 s Petrem Hladíkem (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v Interview ČT24 sdělil, že Češi mají zájem o dotační úsporné energetické programy, které se budou rozšiřovat. Velký zájem je třeba o program Nová zelená úsporám Light. Česko podle něj stojí před výzvou, jak snížit svoji energetickou náročnost.

Česko podle Hladíka jak v bydlení, tak především v průmyslu či ve výrobě vykazuje velkou energetickou náročnost. „Státy na západ od nás potřebují na jednoho člověka méně energie,“ sděluje s tím, že velkým úkolem pro Česko je díky úsporám energií snížit tuto náročnost. Osvěta je podle něj na státu i médiích, spustil se také informační portál.

Jenom za loňský rok se prý zečtyřnásobily žádosti o fotovoltaiku, ministerstvo chce nyní rozšiřovat dotační program Zelená úsporám. „Chceme nabídnout dotaci na výměnu starých plynových kotlů za tepelná čerpadla,“ přiblížil Hladík. Přesné parametry výzvy se teprve oznámí na začátku druhého čtvrtletí. Těch, kteří mají moderní kondenzační kotel, se ale prý výzva týkat nebude. Naopak těch, kteří mají dvacet let starý kotel, se výzva týkat bude.

Ministerstvo také plánuje dotaci a půjčku na kompletní rekonstrukci starého domu, ať už ho rodina zdědí nebo nakoupí. „My se domníváme, že lepší než neustále rozšiřovat obce a města do volné krajiny, je lepší rekonstruovat ty stávající domy,“ doplnil. Česko prý čeká velký odklon od uhlí, budoucností energetiky podle Hladíka mají být obnovitelné zdroje v kombinaci s jádrem. Vláda prý připravuje rozšíření jaderných zdrojů, vyvíjí se také malé modulární reaktory.

Velký zájem už je teď o dotace na snížení energetické náročnosti pro nízkopříjmové domácnosti Nová zelená úsporám Light, vláda proto přidá další peníze. K dosavadní 1,5 miliardě přidá ještě jednou tolik. Peníze jde využít na zateplení, na nová okna či nové dveře. Podle Hladíka bude program otevřený celý rok. Podpořit má především domácnosti v rodinných domech obývaných invalidními důchodci třetího stupně, starobními důchodci nebo lidmi, kteří od 12. září 2022 pobírali příspěvek na bydlení.

Brněnská kauza

Hladík se vyjádřil i ke kauze privatizace brněnských bytů, kvůli níž se o něj zajímala policie. Jako nového ministra životního prostředí ho kvůli tomu odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Hladíka policie neobvinila. Jestli bude ministrem, bude podle něj záležet na příštím prezidentovi – připomněl, že není obviněn, ani obžalován a ani není v pozici, kdy by mohl nahlížet do spisu.