Ministerstvo zdvojnásobí sumu na energetické úspory v domácnostech, do programu půjdou tři miliardy

Události: Zelená úsporám (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí zdvojnásobí kvůli zájmu veřejnosti sumu určenou na podporu energetických úspor v nízkopříjmových domácnostech na tři miliardy korun. Přijímání žádostí odstartovalo 9. ledna, do současnosti jich úřad přijal 8306 za 951 milionů korun. Největší je zájem o dotace na výměnu oken. Průměrná výše dotace je 116 tisíc korun a 91 procent žádostí podali senioři. Data představil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který ministerstvo životního prostředí dočasně řídí.

Jako ministr práce a sociálních věcí Jurečka zmínil, že je lepší poskytnout nízkopříjmovým domácnostem peníze na úspory než vyplácet podporu na bydlení. Na příspěvek na bydlení ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo za prosinec miliardu korun, za celý rok to bylo miliard osm, konstatoval. 

„Stát podporuje to, aby lidé šetřili energie, aby šetřili výdaje na energie tím, že zateplí svůj dům nebo vymění okna a dveře, a nebudou tolik potřebovat státní sociální podporu a třeba nebudou muset žádat vůbec,“ uvedl Jurečka.

Největší zájem je o okna a dveře

Největší zájem je o nová okna a dveře. Následuje zateplení aspoň části fasády. Celkem může domácnost získat až 150 tisíc. Částky na jednotlivá opatření jsou stanovené paušálně – například na vstupní dveře činí 18 tisíc. 

Díky elektronizaci podávání a zpracování žádostí v těchto dnech Státní fond životního prostředí rozesílá žadatelům v takzvané Nové zelené úsporám Light první desítky milionů korun, řekl ředitel fondu Petr Valdman. Ušetřit na energiích tak podle něj budou moci lidé už v této topné sezoně. 

Průměrný věk žadatelů je podle ministerstva 72 let, nejstarší žadatelka pochází z Královéhradeckého kraje a je jí 96 let. Nejvíce žádostí přichází ze Středočeského a Moravskoslezského kraje, v přepočtu na počet obyvatel v regionech vedou Královéhradecký kraj a Vysočina.

Ministr životního prostředí Jurečka o programu Nová zelená úsporám Light (zdroj: ČT24)

Dotaci lze získat i zpětně

Na rozdíl od programu Nová zelená úsporám mohou žadatelé v tomto programu získat plnou podporu, nemusí tedy část projektu financovat z vlastních peněz. Navíc pokud byly stavební úpravy provedeny po 12. září 2022, mohou lidé zažádat o dotace i zpětně. V takovém případě musí doložit zprávu o realizovaném opatření a také fotodokumentaci.

O dotace se žádá elektronicky. Podle ministerstva potřebují zájemci doklad o vlastním bankovním účtu, formulář odborného posudku, fotodokumentaci stávajícího stavu a potvrzení prokazující čerpání důchodu či příspěvku na bydlení. S podáváním žádostí pomáhá poradenská síť podporovaná státem.

Ministerstvo hodlá letos podmínky dotací upravit a ještě víc je zpřístupnit nízkopříjmovým domácnostem. Ve hře tak jsou například půjčky nebo příspěvky na renovace starých a opuštěných budov, kdy by podpora v tomto případě mířila k mladým rodinám, které se rozhodly pro bydlení na venkově.

„Tomu zatím pracovně říkáme ,Oprav dům po babičce‘ – tedy takovým způsobem, kdy je nutná celková rekonstrukce,“ podotýká náměstek na ministerstvu životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ministerstvo se chystá spustit také program na výměnu starších kotlů. Nyní jedná o změně podmínek standardního programu Zelená úsporám pro bytové domy a společenství vlastníků bytových jednotek. Chce otevřít možnosti energetických úspor a instalací fotovoltaiky maximu domácností, zvažuje proto možnost kombinace dotací a nízkoúročených půjček. Novinky plánuje oznámit v polovině roku.

I když ceny plynu v posledních týdnech klesají, enormní navýšení cen v minulém roce podle Jurečky ukázalo, že je lepší být na nich nezávislý, investovat do úspor a alternativních zdrojů.

Program Nová zelená úsporám Light je financovaný z evropského modernizačního fondu, který čerpá z prodeje dvou procent celkového počtu emisních povolenek obchodovaných v EU.