Letošní oslavy silvestra byly podle záchranářů spíše klidnější, požárů ale přibylo

Silvestrovské oslavy v Česku (zdroj: ČT24)

Lidé v Česku přivítali rok 2023. Policisté, záchranáři i hasiči mají za sebou nejrušnější noc roku, silvestrovské oslavy ale z jejich pohledu výrazně nevybočily z obvyklého počtu zásahů v uplynulých letech. Zasahovat museli u lidí zraněných při odpalování pyrotechniky, úmrtí po srážkách s vlakem i u kuriózních situací, například srážky automobilu s pštrosem. Hasiči vyjížděli v Česku k 286 požárům, což je více než v předchozích letech.

V Praze patřily letošní oslavy příchodu nového roku podle záchranářů ke klidnějším, hasiči zaznamenali podobný počet požárů jako loni. Přelom roku byl srovnatelný s roky před epidemií koronaviru. „Nejčastěji kolegové vyjížděli k výtržnostem, k používání pyrotechniky na zakázaných místech a k domácím hádkám,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Výjezdů po oznámení na linku 158 měli pražští policisté za 12 hodin do nedělních 06:00 víc než pět set, zhruba polovinu z nich v prvních čtyřech nedělních hodinách.

„V rámci silvestrovských oslav v centru metropole policisté zajistili celkem deset osob pro podezření z přestupku a jednu osobu zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě,“ řekla mluvčí. Právě při řešení přestupku na Václavském náměstí napadl muž policistu, ten skončil se zraněním hlavy v nemocnici, informovala už dřív. V ulici Ve Smečkách někdo dělobuchem rozbil více než třicítku oken ve vnitrobloku. 

V jižních Čechách například museli policisté řešit kuriózní nehodu auta BMW, které se po půlnoci srazilo na Českobudějovicku se pštrosem.

Poranění od petardy

Záchranáři v centru hlavního města na Václavském a Staroměstském náměstí v noci ošetřili 28 lidí, do zdravotnických zařízení převezli deset z nich, uvedla mluvčí Jana Poštová na Twitteru. Úrazů spojených s pyrotechnikou bylo šest. Záchranáři ošetřili mimo jiné dvaadvacetiletého muže s poraněním ruky od petardy. „I když jsme se zcela jistě nenudili, v porovnání s uplynulými roky (před nástupem pandemie koronaviru) se jednalo spíše o mírnější oslavy konce roku,“ uvedla mluvčí.

V Moravskoslezském kraji se během silvestrovské noci zranilo při odpalování pyrotechniky šest lidí včetně dvou dětí. Jeden člověk zemřel při dopravní nehodě a od časného rána policisté vyšetřují také úmrtí člověka, kterého na Frýdecko-Místecku srazil vlak. Oproti běžným dnům měli záchranáři podstatně více zásahů, ale podle policie se oslavy obešly bez mimořádných událostí.

Záchranáři v Pardubickém kraji na silvestra zasahovali zejména u člověka sraženého vlakem u Moravské Třebové na Svitavsku a u opařeného dítěte u České Třebové na Orlickoústecku. K oběma událostem zdravotničtí záchranáři vyslali i vrtulník. Člověk po srážce vlakem zemřel.

Více požárů než loni

Hasiči v Česku na přelomu roku vyjížděli k 286 požárům, což bylo více než loni i v letech před epidemií covidu-19. Proti loňsku požárů přibylo téměř o pětinu. Na požáry nejbohatší noc měli hasiči ve Středočeském a Moravskoslezském kraji a v Praze. Nejméně požárů bylo na Vysočině. Nejčastěji hořelo od zábavní pyrotechniky, škoda za prvních šest hodin nového roku je kvůli požáru ve sklárnách v Poděbradech téměř sedm milionů korun.

Během silvestrovských a novoročních oslav v Praze zasahovali hasiči do půlnoci u 25 požárů, v prvních dvou hodinách roku u dalších 27 požárů. „Minulý rok jsme zasahovali u 57 požárů. Letos je tedy podobný počet požárů způsobených nedbalostí při používání zábavní pyrotechniky,“ oznámil jejich mluvčí Martin Kavka.

Také letos často šlo o hořící zbytky pyrotechniky, křoví, odpady a plastové kontejnery. Škodu třicet tisíc korun způsobil požár tújí v Horních Počernicích. „Další větší požár likvidovali hasiči hodinu před půlnocí na zatravněné střeše obchodu Billa, kde hořelo na ploše deset krát patnáct metrů,“ doplnil mluvčí. Požár byl uhašen za několik minut. Hořely také věci odložené na balkoně panelového domu ve Vysočanské ulici.

Dvěma lidem, kteří vylezli na komín v Malešicích, hasiči pomohli dolů jen několik minut po půlnoci. „Zachránili jsme také osoby, které uvázly v lodičce na mělčině pod Karlovým mostem,“ dodal Kavka.