Vrchní soud zrušil rozsudek nad mužem obžalovaným ze zapojení do bojů proti Ukrajině. Původně dostal 20 let

Pražský městský soud znovu projedná případ Alojze Poláka, který čelí obžalobě kvůli zapojení do bojů proti Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil mezi lety 2016 a 2020. Soud muže původně potrestal dvaceti lety vězení, Vrchní soud v Praze ale rozsudek zrušil a nařídil případ opět posoudit. Obžaloba viní Poláka z toho, že jako odstřelovač zabil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Podle městského soudu se ale neprokázalo, že by někoho usmrtil.

„Napadený rozsudek byl z podnětu obou podaných odvolání zrušen v celém rozsahu a věc se vrací soudu prvního stupně k novému projednání a rozhodnutí,“ uvedla na dotaz ČT mluvčí soudu Kateřina Kolářová.

Polák, který je stíhán jako uprchlý, podle státního zástupce odjel v prosinci 2016 z Prahy na území ovládané Ruskem koordinovanými jednotkami samozvané „Doněcké lidové republiky“. Tam se měl nechat vyzbrojit a vystrojit a začal údajně plnit vojenské úkoly. Aktivně se podle obžaloby zapojil i do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám v řadách takzvané republikánské gardy. Nejprve jako odstřelovač a později jako velitel čety.

Muž v boji podle žalobce Marka Bodláka usmrtil nejméně čtyři lidi, zároveň se podle něj zapojil i do aktuálních bojů během ruské invaze na Ukrajinu.

Podle soudkyně Městského soudu v Praze Hany Chaloupkové, která o případu rozhodovala letos v dubnu, ale není nikde zdokumentováno, že by Polák skutečně kohokoli zabil. Z důkazů navíc podle ní vyplynulo, že se rád chlubí. Tvrzení o zastřelení čtyř lidí také údajně nebylo součástí obvinění, proto za něj nelze muže odsoudit.

Státní zástupce žádal pro Poláka trest 23 let vězení, obhájce naopak požadoval zproštění. Soudkyně nakonec uložila muži dvacet let vězení, proti čemuž se obě strany odvolaly. Vrchní soud oběma odvoláním vyhověl a nařídil případ znovu otevřít.

České soudy už řešily více případů spojených s boji proti Ukrajině. Vrchní soud v květnu potvrdil dvacetiletý trest vězení Pavlu Botkovi, stejný trest dostal v lednu i Jiří Urbánek. Další uprchlý muž a bývalý voják Martin Sukup musí podle nepravomocného rozsudku do vězení na 21 let, stejně jako Bělorus Alexej Fadějev, kterému odvolací soud loni zpřísnil trest z 4,5 roku. Jeho trest potvrdil i Nejvyšší soud.