Odvolací soud potvrdil dvacet let ve vězení pro Čecha, který bojoval na Donbasu proti Ukrajině

Odvolací soud potvrdil trest dvaceti let ve vězení pro Čecha, který bojoval po boku Ruskem koordinovaných sil v Donbasu na Ukrajině. Třiatřicetiletý Martin Kantor jim pomáhal v ozbrojeném boji proti Ukrajinským ozbrojeným silám.

Podle rozsudku se Kantor zúčastnil bojových operací v řadách takzvané „Luhanské lidové republiky“ ležící na dočasně okupovaném území. Jako účastník bojů pokládal miny a pasti z granátů. Odvolací soud potvrdil rozsudek městského soudu v Praze, který ho na dvacet let ve vězení odsoudil na začátku září.

K soudu se ale obviněný nedostavil a dosud není známé, kde se nachází. Soudce ho proto obvinil v jeho nepřítomnosti jako uprchlého. Rozsudek je pravomocný.

„Jedná se o mimořádnou záležitost. Doufáme, že této trestné činnosti nebude příliš, protože tresty za obdobnou činnost jsou velice přísné. Snad tento rozsudek odradí podobné dobrodruhy od toho, aby se do podobných akcí pouštěli,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Podle rozsudku Kantor odletěl v červenci 2015 z Prahy, aby podpořil Ruskem koordinované bojovníky v ozbrojeném konfiktu na východě Ukrajině. „Situace na Ukrajině byla v době, kdy tam utíkal, dostatečně dokumentována českými sdělovacími prostředky a obžalovaný se těžko mohl domnívat, že se jedná o legální vládu a legální ozbrojené síly. To by skutečně hraničilo s nějakou duševní chorobou,“ prohlásil soudce.

Jasné důkazy

Po příjezdu na Donbas se Čech vycvičil jako odstřelovač a nastoupil do bojových operací, po kterých dosáhl v řadách jednotek separatistů a ruských občanů hodnosti seržanta. Jako velitel družstva podle verdiktu soudu pokládal miny a pasti z granátů. 

Mezi důkazy proti Kantorovi patřila jeho komunikace s přáteli, ve které líčil své působení na východní Ukrajině. Jeho známí uvedli, že měl už před svým odjezdem vztah ke zbraním a že se chtěl naučit rusky. Z ciziny jim poté posílal své snímky ve vojenském oblečení a zmínil, že prošel výcvikem.

Jedna ze zaslaných fotografií ho zachytila společně s dalším Čechem Lukášem Nováčkem, kterého plzeňský krajský soud potrestal letos v září nepravomocně rovněž dvaceti lety vězení za stejné trestné činy.