V den výročí invaze přicházely ukrajinské ambasádě 1968korunové příspěvky. Vybrala tak 24 milionů

V den výročí vpádu vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa přišlo na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze 24,2 milionu korun, uvedl zastupitelský úřad. Nejčastěji dárci posílali částku 1968 korun. Podle velvyslanectví pořídí Ukrajina za vybrané peníze vojenský materiál k obraně proti ruské invazi.

Na účet ukrajinské ambasády v Praze přišlo 21. srpna asi 14 tisíc finančních příspěvků, částky vesměs končily číslem 68. Nejčastěji lidé posílali 1968 korun, ale také dary ve výši 68 až 19 680 korun. Celkem velvyslanectví obdrželo za den 24,2 milionu korun. Od začátku války přišlo na účet ambasády již 1,2 miliardy.

„Češi a Slováci, kteří sami zažili zkušenost okupace v roce 1968, si dobře uvědomují tragédii ukrajinského lidu, který čelí ruské agresi,“ podotkl chargé d'affaires ukrajinského velvyslanectví Vitalij Usatyj.

K posílání příspěvků ve výši 1968 korun vyzvali u příležitosti 54. výročí začátku okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou například advokát Petr Němec a sbírkový projekt zbraneproukrajinu.cz

Invaze do Československa začala v noci z 20. na 21. srpna 1968 a zastavila reformy československého politického a ekonomického systému, které zahájilo tehdejší vedení komunistické strany. Výročí invaze, po které zůstaly přes dvacet let v zemi sovětské jednotky, letos jen o tři dny předešlo půlroční výročí začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ta začala 24. února.

„S podporou našich nejbližších partnerů, mezi které Česká republika bezpochyby patří, Ukrajina dokáže odrazit útoky státu-agresora a obhájit svoje právo na život ve svobodě a demokracii,“ doplnil ukrajinský diplomat.

Už krátce po začátku okupace zveřejnilo ukrajinské velvyslanectví v Česku informaci, že lidé mohou posílat peníze na podporu ukrajinské armády na účet ambasády 304452700/0300. „Největší částky na tento účet chodily během jara, kdy probíhaly boje o Kyjev. Avšak během tohoto víkendu vybraný jeden milion amerických dolarů výrazně svědčí o tom, že česká podpora Ukrajině nepolevuje,“ uvedl Usatyj.