Ukrajinu navštívila ministryně Černochová. Uctila památku legionářů 105 let od Zborova

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) navštívila v sobotu bez jakéhokoli veřejného oznámení Ukrajinu. Přijela do Ternopilské oblasti, aby společně s místními představiteli uctila památku padlých československých legionářů při 105. výročí bitvy u Zborova. Informaci přinesla agentura Ukrinform a zpětně o cestě informovala i sama ministryně.

Jana Černochová uvedla po návratu z Ukrajiny, že návštěvu památníku bitvy u Zborova měla v plánu již před začátkem války, kterou proti Ukrajině vede Rusko. „Putinův barbarský útok byl důvod navíc, abych nejen vzdala hold našim hrdinům, ale i symbolicky podpořila boj Ukrajinců proti okupantům,“ napsala na Twitteru.

Její návštěvu ocenila hlava ternopilské oblastní správy Volodymyr Tuš. „Česko je solidární s Ukrajinou. Návštěva delegace České republiky v čele s ministryní obrany Janou Černochovou naší oblasti je toho dalším důkazem,“ uvedl.

Česká výprava s místními představiteli podle něj také jednala o podpoře ukrajinské armády a lidí, kteří kvůli už měsíce trvající ruské invazi v zemi přišli o domov.

Bitva u Zborova byla prvním významným vystoupením československých legií na východní frontě během první světové války. Odehrála se 1. a 2. července 1917 a podle historiků měla důležitý vliv při formování samostatného Československa. Československé jednotky u Zborova zvítězily nad dvojnásobnou přesilou rakousko-uherských pluků, v jejichž řadách bojovali čeští vojáci. Boj si vyžádal životy více než 350 Čechoslováků.