TÉMA

Zborov

Ukrajinu navštívila ministryně Černochová. Uctila památku legionářů 105 let od Zborova

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) navštívila v sobotu bez jakéhokoli veřejného oznámení Ukrajinu. Přijela do Ternopilské oblasti, aby společně s místními představiteli uctila památku padlých československých legionářů při 105. výročí bitvy u Zborova. Informaci přinesla agentura Ukrinform a zpětně o cestě informovala i sama ministryně.
3. 7. 2022|

Dát se do řeči a objevit neuvěřitelný příběh. Paměť národa slaví dvacet let

Česko má třetí největší sbírku svědectví pamětníků totalitních režimů a historických událostí na světě jménem Paměť národa. Před ní se nachází jen projekt Šoa režiséra Stevena Spielberga a sbírka Washingtonského muzea holocaustu. Unikátní český archiv, který je dostupný i na internetu, přináší hlavně příběhy oponentů a obětí totalit dvacátého století. O projektu mluvil v Událostech, komentářích jeden z jeho zakladatelů Mikuláš Kroupa.
15. 10. 2021|

Nezlomila ho válka ani komunisté. Česko si připomíná 71 let od smrti generála Píky

Češi si v neděli 21. června připomenou 71 let od smrti generála Heliodora Píky. Muž, který za druhé světové války zachránil životy mnoha českých uprchlíků, internovaných zajatců a československých Židů, byl poté, co k moci nastoupili komunisté, ve vykonstruovaném procesu uznán vinným ze špionáže a vlastizrady. Popraven byl 21. června 1949 v Plzni. „Není ve mně zloby, nenávisti ani pomstychtivosti… studí mne však hořká lítost nad tím, že zmizela spravedlnost,“ napsal Píka noc před smrtí. Pietní akt na jeho památku se konal v pátek v Praze.
19. 6. 2020Aktualizováno19. 6. 2020, 14:32|

Místo mobilizace komparz. Restaurovaná bitva u Zborova se vrací do kin

Osmdesát let starý snímek Zborov se vrací do kin. Válečný film už při svém prvním uvedení zaujal výpravnou rekonstrukcí bojů, k nimž došlo v bitvě na západě Ukrajiny v červenci 1917. Tehdy se z československých legionářů roztroušených po východní frontě poprvé zformovala armádní jednotka. Na plátna biografů Zborov v digitálně restaurované podobě vrátil Národní filmový archiv.
9. 11. 2018|