Pokud chcete srazit schodek, budete muset lidem zvýšit daně, radí NERV vládě

Události: NERV radí vládě zvednout daně (zdroj: ČT24)

Cesta ven z energetické krize, vysoký schodek rozpočtu i domácnosti pronásledované inflací – to byla hlavní témata první společné schůzky vlády a její národní ekonomické rady (NERV). Část členů rady kabinet varovala, že letošní plánovaný deficit přes 300 miliard nepůjde v budoucnu snížit jenom škrty ve výdajích. Padl návrh zvýšit i daňové příjmy. A to i zvýšením zdanění příjmů lidí.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) dostali hned na prvním jednání Národní ekonomické rady vlády od některých jejích členů konkrétní doporučení – pokud chce vláda citelně snížit schodky rozpočtu, bude muset zvýšit daně.

„Je asi na stole otázka otevřít diskusi o dani z příjmu fyzických osob, která se měnila posledně trochu nešťastně,“ říká člen NERV a hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Bez příjmů to nepůjde. Bohužel jsem toho názoru, že byla velká chyba změna daní v roce 2020, protože jsme ztratili zhruba sto miliard. A navíc jsme nepomohli těm skupinám, které jsou ohroženy krizí,“ přizvukuje další člen rady, sociolog Daniel Prokop.

Premiér ale zatím se zvyšováním jakýchkoli daní nepočítá. „My obecně nechceme zvyšovat daně, nevidíme v tom rozumnou cestu,“ míní předseda vlády.

Kabinet přitom před třemi týdny schválil první návrh rozpočtu, který v příštích třech letech počítá se schodky nad 290 miliard. Ministr financí připouští, že letošní schodek bude hlavně kvůli důsledkům války na Ukrajině nakonec ještě vyšší. „Když vidíme ten vývoj daňových příjmů, tak předpokládám, že ten schodek by měl být něco nad těch 300 miliard, bohužel,“ připouští Stanjura.

Národní ekonomická rada vlády má ve Strakově akademii jednat se členy Fialova kabinetu každý měsíc. Vládě má například poradit, jak zajistit v době rostoucí inflace a vysokých rozpočtových schodků sociální smír.