Prezidentovi se rozpadá expertní tým. „Trpělivost došla“ čtyřem poradcům, konec zvažuje i Rusnok

Čtyři z dosavadních deseti členů expertního týmu prezidenta republiky skončili a pátý o tom uvažuje. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Prezidentovi již nebudou radit prezidenti Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, bývalý odborářský předák Jaroslav Zavadil ani předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Že ukončí spolupráci s Hradem, zvažuje podle webu i dosluhující guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Svůj krok zdůvodnili bývalí prezidentští poradci tím, že jim s Milošem Zemanem došla trpělivost.

V expertním týmu prezidenta republiky skončil jako první Vladimír Dlouhý, kterého také již Hrad vyřadil z oficiálního seznamu členů, zatímco Hanák, Zavadil, Lukl a Jiří Rusnok, který se podle Seznamu zřejmě také rozhodl skončit, na něm zatím zůstávají.

Dlouhý potvrdil konec své spolupráce s Milošem Zemanem v pondělí Respektu, důvody však neozřejmil. Spekuluje se o tom, že nesouhlasí s prezidentovým rozhodnutím jmenovat novým guvernérem České národní banky Aleše Michla, který oponoval dosavadnímu zvyšování sazeb a v minulosti navíc spolupracoval s předsedou ANO Andrejem Babišem. Podle Seznamu Dlouhý i končící guvernér ČNB Jiří Rusnok hlavu státu před Michlem varovali coby „neřízenou střelou“.

Sdílnější byl Zavadil. „S Milošem se znám třicet let, ale poslední měsíce mi došla trpělivost,“ řekl Seznamu někdejší předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a posléze poslanec ČSSD. Hanák upozornil, že nebyl letos pozván na žádné jednání expertního týmu, a tak se domnívá, že „nedává smysl“ v něm zůstávat. Seznam uvedl, že odcházejícím členům také vadí, že v expertním týmu zasedá prezidentův poradce Martin Nejedlý, kterého považují za muže Kremlu.

V expertním týmu zůstane – v případě, že opravdu odejde i Rusnok – pouze pět členů včetně tří z nejbližších Zemanových spolupracovníků, tedy Nejedlého, vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře a šéfa hradního zahraničního odboru Rudolfa Jindráka.

S nimi setrvávají exministryně spravedlnosti Marie Benešová a exministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Ti mají společné mimo jiné to, že byli členy Rusnokovy vlády, kterou Zeman jmenoval proti vůli Poslanecké sněmovny a jež posléze přes půl roku vládla bez důvěry.