Příprava Nejedlého cesty do Ruska vyvolává spekulace. Podle Černínského paláce byla nestandardní

Příprava cesty poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého do Ruska nebyla standardní a vyvolává spekulace. Ve středu to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Chtěl by zlepšit komunikaci ministerstva s prezidentovou kanceláří. V jejím zájmu podle Petříčka je, aby cesty externího poradce byly transparentní. Nejedlý se v Moskvě setkal s poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem.

Na cestu upozornily servery Respekt a Aktuálně.cz. Nejedlý jim ve čtvrtek před odletem řekl, že v Moskvě bude jednat s administrativou prezidenta Putina o vztazích a vzájemných návštěvách. Podle Deníku N by se schůzka Zemana s Putinem mohla uskutečnit v první polovině příštího roku. Setkat se spolu měli už letos při oslavách výročí konce druhé světové války, Zeman ale nakonec kvůli pandemii do Ruska neodletěl.

„Příprava cesty nebyla podle mého názoru úplně standardní a i z mého pohledu to vyvolává spekulace, které v tuto chvíli nejsou ani potřeba. Z mého pohledu by to mělo být v zájmu Kanceláře prezidenta republiky, aby takové cesty, pokud se jedná o externí poradce, probíhaly co nejtransparentněji,“ uvedl ministr.

„Mně se nelíbí, že cesta byla připravovaná bez účasti zastupitelského úřadu a že jsme termín zjistili až na poslední chvíli. To, že kancelář prezidenta o setkání pana Nejedlého s poradcem prezidenta Putina Ušakovem dlouhodobě usilovala, jsme v obecné rovině věděli. Nicméně o této konkrétní cestě jsme se dozvěděli na poslední chvíli. Chtěl bych, abychom do budoucna komunikaci s kanceláří prezidenta určitě zlepšili,“ poznamenal Petříček, který obdržel zápis z Nejedlého jednání.

O záležitosti ve středu bude mimo jiné hovořit s ředitelem hradní diplomacie a zmocněncem pro konzultace s Ruskem Rudolfem Jindrákem. Jindrák má na základě pověření vlády řešit problémy ve vzájemných vztazích. Rusko má zastupovat první náměstek ministra zahraničí Vladimir Titov.

Nechceme se bavit jen o tématech, které zajímá Rusko, řekl ministr

„V tuto chvíli se řeší stále obsah jednání. Musím zdůraznit, že pro mě není přijatelné, aby se v rámci konzultací řešila témata, která nastoluje pouze jedna strana. Do značné míry z toho mám pocit, že zde přetrvává jistá přezíravost z ruské strany k zájmům České republiky, k tématům, které do konzultací chceme vnést my. Ať už jsou to třeba historická témata v oblasti československých legionářských památníků a pomníků v Rusku, i témata pozitivního charakteru,“ poznamenal.

„My se nechceme pouze bavit o tom, co říká Rusko, že jsou témata, která jsou problematická. Vidím celou řadu témat, která jsou problematická i pro nás,“ dodal ministr.

Nesouhlasí ani senátní výbor

Senátní zahraniční výbor má cestu za opakované porušení zásad jednotné zahraniční politiky. Agendu hlavy státu projednávala osoba bez řádné smlouvy, bezpečnostní prověrky a bez součinnosti s vládou, která za zahraniční politiku ČR nese odpovědnost, konstatoval ve středu výbor na návrh svého předsedy Pavla Fischera (nezávislý).

Kancelář prezidenta republiky nezajistila patřičnou součinnost s vládou, čímž mohla ohrozit bezpečnostní zájmy státu, shodl se výbor. Vyzval vládu a ministra zahraničí Tomáše Petříčka, aby z této situace vyvodili důsledky a napříště důsledně zajišťovali úřadu prezidenta patřičnou úroveň bezpečnosti a nezbytnou součinnost.

Vzájemné vztahy nedávno poznamenal například spor o sochu maršála Ivana Koněva v Praze 6. Ruské velvyslanectví nedávno kritizovalo odstranění podstavce k soše a uvedlo, že se čeští partneři vyhýbají dialogu v rusko-českých konzultacích. Spor kolem pomníku vojevůdce, který se městská část před časem rozhodla odstranit, je jedním z hlavních problémů ve vzájemných vztazích.

Ředitel hradní diplomacie Jindrák výtku ambasády odmítl, podle něj se s ruskou stranou vede na pracovní úrovni dialog. Zatím se podle něj české a ruské představy rozcházejí v tom, jak mají konzultace probíhat. Zároveň poukázal na okolnosti kolem pandemie. K postupu v řešení potíží je podle něj potřeba osobní kontakt, což nyní není možné.