Blízký spolupracovník exhejtmanky Pokorné Jermanové míří před soud kvůli kauze s externisty

Státní zástupkyně obžalovala bývalého vysoce postaveného úředníka Středočeského kraje a blízkého spolupracovníka někdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) Romana Šuberta. Obžaloba se týká kauzy s pracovními smlouvami externistů na krajském úřadě. Podání obžaloby ČT potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová.

Podle obžaloby se Šubert dopustil porušení povinnosti při správě cizího majetku a způsobil tím škodu za téměř půl milionu korun. Hrozí mu za to dvouleté vězení nebo zákaz činnosti. V kauze je stíhána také bývalá vedoucí kanceláře hejtmanky Hana Mastrini, její případ už začal projednávat soud.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali na krajském úřadě a ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně na konci června 2019. Prověřovali pracovní smlouvy s externisty. Kraj podle dřívějších informací údajně vyplácel externistům v době, kdy byla hejtmankou Pokorná Jermanová, pět milionů korun ročně.

Hejtmanství částky vyplácené externistům odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly. Odbor interního auditu prověřil dohody o provedení práce a pracovní činnosti od roku 2017 a dospěl k závěru, že úřad uzavíral pracovní smlouvy v souladu s platnými normami.

Policie nicméně případ dále vyšetřovala. Kromě někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hany Mastrini kriminalisté následně v polovině loňského roku obvinili také Šuberta. Na případ upozornil loni v září server Seznam Zprávy.

Mastrini – stejně jako nyní Šubert – čelí obžalobě z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jí ale přísnější trestní sazba, protože podle obžaloby svým jednáním způsobila značnou škodu. Za to jí v případě odsouzení hrozí až pětileté vězení.

Poradenství o odpadech za padesát tisíc měsíčně

Šuberta policisté podle serveru obvinili po porovnání výkazů práce, které externisté museli odevzdávat a do nichž zapisovali odpracované hodiny, s vyplacenými paušálními částkami. Spočítali, že externisté byli zaplaceni za víc hodin, než podle výkazů skutečně odpracovali.

Tím, kdo to měl kontrolovat a odhalit, byl podle kriminalistů právě šéf hejtmančiny kanceláře Šubert. „Měl tedy s péčí řádného hospodáře provést poměrné snížení odměny za vykonanou práci,“ zdůvodnili kriminalisté Šubertovo stíhání.

Mezi externisty byl například někdejší volební manažer ANO Martin Itterheim, který za 50 tisíc korun měsíčně radil bývalé hejtmance s odpady. Pokorná Jermanová už dříve uvedla, že je normální, když má poradce na věci, v nichž se neorientuje. To, že je Itterheim členem ANO, bylo podle ní jeho právo a shoda okolností. Za důležité považovala to, že je odborníkem a pracuje dobře.