TÉMA

Obvodní soud pro Prahu 5

Kauza předmětů s nacistickou tematikou se třetí obžalobou vrací před soud

Případ prodeje předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko míří znovu před soud. Státní zástupce potřetí podal obžalobu na nakladatelství a jeho ředitele Emericha Drtinu. Potvrdila to Kateřina Kaspar Studecká, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5, který kauzu dvakrát vrátil k došetření. Podle Nejvyššího soudu při tom ale porušil zákon, protože neuvedl, jaké důkazy mají žalobce a policie doplnit.
23. 6. 2023|

Nejvyšší soud zasáhl do kauzy předmětů s nacistickou tematikou. Vyhověl stížnosti Blažka

Nejvyšší soud (NS) zasáhl do případu prodeje předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko. Justice podle něj porušila zákon, když obžalobu na nakladatelství a jeho ředitele Emericha Drtinu dvakrát vrátila k došetření. Vyplývá to z rozsudku, který má ČT k dispozici. Nejvyšší soud tak vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), podle kterého soudy neuvedly, jaké důkazy má státní zástupce doplnit.
22. 3. 2023|

Stříž nesouhlasí s osvobozením žalobkyně Krützner, opět se obrátil na Nejvyšší soud

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal již podruhé dovolání k Nejvyššímu soudu, protože nesouhlasí s osvobozujícím rozsudkem v případu pražské státní zástupkyně Sylvy Krützner. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí zastupitelství Petr Malý. Obžaloba ženu vinila, že úmyslně neodvedla daň při prodeji bytu. Městský soud v Praze ji pravomocně osvobodil loni v listopadu.
15. 2. 2023|

Ministr Blažek podal stížnost v kauze předmětů s nacistickou tematikou. Soudy podle něj porušily zákon

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost k Nejvyššímu soudu v případu prodeje předmětů s nacistickou tematikou od nakladatelství Naše vojsko. ČT to řekl mluvčí resortu Michal Pleskot. Pražské soudy podle Blažka v kauze porušily zákon, když obžalobu na nakladatelství a jeho ředitele Emericha Drtinu dvakrát vrátily k došetření. Podle ministra neuvedly, jaké důkazy mají státní zástupce a policie doplnit. Nejvyššímu soudu proto navrhuje, aby případ soudům vrátil.
24. 1. 2023|

Padla obžaloba za šíření lži o neblahém vlivu očkování na lékaře

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5 obžalovalo muže, který šířil dezinformaci o zdravotním stavu lékařů po očkování proti koronaviru. České televizi to sdělila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová. Muž na sociální síti před zhruba dvěma lety psal, že osm z deseti lékařů Fakultní nemocnice Motol skončilo po druhé dávce vakcíny na JIP. Za šíření poplašné zprávy muži v případě odsouzení hrozí až osm let odnětí svobody, vzhledem k tomu, že se činu dopustil v době nouzového stavu.
4. 1. 2023|

Za tragickou srážku s vězeňským autobusem uložil soud řidiči tahače s tanky podmínku

Za obecné ohrožení z nedbalosti kvůli srážce tahače s vězeňským autobusem z května 2019 potrestal soud řidiče tahače Miroslava Koloce tříletou podmínkou s odkladem na pět let. Na sedm let mu také zakázal řízení, uložil mu i peněžitý trest 84 600 korun. Aktuální rozhodnutí ale není pravomocné. Při nehodě zemřel třiadvacetiletý dozorce a 14 lidí utrpělo zranění. Koloc vinu odmítá.
30. 11. 2022|

Blízký spolupracovník exhejtmanky Pokorné Jermanové míří před soud kvůli kauze s externisty

Státní zástupkyně obžalovala bývalého vysoce postaveného úředníka Středočeského kraje a blízkého spolupracovníka někdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) Romana Šuberta. Obžaloba se týká kauzy s pracovními smlouvami externistů na krajském úřadě. Podání obžaloby ČT potvrdila obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová.
17. 5. 2022|

Bývalý šéf hradní vojenské kanceláře Pilc neuspěl ve sporu s NBÚ o peníze

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání bývalého náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislava Pilce, který vedl spor o odškodnění s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Domáhal se náhrady 329 058 korun. O peníze prý přišel kvůli tomu, že mu úřad nezákonně odebral bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, a tak musel opustit funkci na Hradě.
5. 4. 2022|

Kauza kalendáře s nacistickou tematikou se vrací k soudu. Státní zástupce znovu obžaloval nakladatelství a jeho ředitele

Státní zástupce znovu obžaloval nakladatelství Naše vojsko a jeho ředitele Emericha Drtinu kvůli prodeji kalendáře s fotografiemi čelných osobností třetí říše a dalších reklamních předmětů s nacistickou tematikou. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Obvodní soud již jednou obžalobu dostal, věc ale v květnu vrátil policii k došetření. Nyní se případem bude zabývat znovu.
6. 10. 2021|

Vladimír Dbalý půjde kvůli zakázkám Nemocnice Na Homolce znovu před soud

Státní zástupce znovu obžaloval někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého a další tři lidi v takzvané třetí větvi kauzy zakázek tohoto zdravotnického zařízení. Obžaloba se týká i Dbalého bývalého náměstka Michala Toběrného a Jana Valtra, který figuruje v jiných kauzách jako spolupracovník lobbisty Iva Rittiga. Již dříve chtěl soud stíhání zastavit, státní zástupce ale nesouhlasil.
17. 9. 2021|

Soud potvrdil šéfovi Našeho vojska podmínku za knihu receptů z konopí

Odvolací soud potvrdil šéfovi nakladatelství Naše vojsko Emerichu Drtinovi roční podmíněný trest za distribuci knihy Recepty z konopí. Zrušil ale část verdiktu, kterým mu prvoinstanční soud zakázal na čtyři roky působit ve statutárních orgánech vydavatelství. Drtina byl už za šíření toxikomanie kvůli stejné publikaci odsouzen dříve, podle obžaloby však s prodejem následně nepřestal. Vydavatel se bránil tím, že například z komisního prodeje titul už stáhnout nemohl.
21. 7. 2021|

Údajné vyzrazení razie Vidkun bude znovu řešit obvodní soud. Projedná i obžalobu z vynášení informací

Případ bývalého kriminalisty Luďka Vokála, který čelí obžalobě kvůli údajnému vyzrazení razie Vidkun, se znovu vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Ve čtvrtek o tom rozhodl odvolací pražský městský soud, podle kterého kauza souvisí s druhým případem, ve kterém je Vokál obžalován z vynášení informací. Obě kauzy by podle odvolacího senátu měly být projednávány společně. Usnesení je pravomocné.
25. 2. 2021|

Cizozemská osvojení u homosexuálů se v Česku nadále neuznávají, rozhodl Ústavní soud

Česká justice nadále nemůže uznat zahraniční rozhodnutí o osvojení dítěte stejnopohlavním registrovaným párem. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení několika slov v zákoně o mezinárodním právu soukromém. Návrh podal Krajský soud v Praze, nález je dostupný na webových stránkách ÚS.
11. 1. 2021|

V případu exdetektiva Vokála vypovídal bývalý šéf protimafiánského útvaru Šlachta

Soud projednává v pořadí už druhou obžalobu na bývalého detektiva Luďka Vokála. V případu vypovídal jako svěděk bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Jednání bylo neveřejné. Podle státního zástupce předával Vokál lidem z podsvětí informace ze spisů, například o aktivitách Národní protidrogové centrály. Za to měl dostávat úplatky od podnikatele Albina Arifoviče, který také stojí před soudem. Oba obvinění odmítají.
6. 1. 2021|

Soud zrušil podmínku exdetektiva Vokála, případ vyzrazení policejní razie se bude řešit znovu

Bývalý kriminalista Luděk Vokál, který figuruje v kauze vyzrazení policejní razie Vidkun, uspěl s odvoláním proti podmínce, kterou mu loni v listopadu uložil soud. Případ se tak znovu vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Za zneužití pravomoci Vokálovi hrozí až pětileté vězení, bývalý detektiv však svou vinu odmítá.
30. 6. 2020|