Soud potvrdil šéfovi Našeho vojska podmínku za knihu receptů z konopí

Odvolací soud potvrdil šéfovi nakladatelství Naše vojsko Emerichu Drtinovi roční podmíněný trest za distribuci knihy Recepty z konopí. Zrušil ale část verdiktu, kterým mu prvoinstanční soud zakázal na čtyři roky působit ve statutárních orgánech vydavatelství. Drtina byl už za šíření toxikomanie kvůli stejné publikaci odsouzen dříve, podle obžaloby však s prodejem následně nepřestal. Vydavatel se bránil tím, že například z komisního prodeje titul už stáhnout nemohl.

Drtinův advokát Jan Rambousek v odvolání uvedl, že prvoinstanční soud potrestal vydavatele moc přísně. Muž se podle něj nedopouštěl trestného činu aktivně, pouze ponechal knihy v prodeji. Zapomněl na to. Právní zástupce proto požadoval pro svého klienta pouze peněžitý trest. 

Podle předsedy odvolacího senátu Pavla Bendy potrestal Obvodní soud pro Prahu 5 Drtinu přiměřeně. „Obžalovaný se jednání dopustil za situace, kdy věděl, že je protiprávní,“ uvedl. Dodal, že soud nevinní vydavatele za knihy, které dále prodávali jednotliví distributoři. Dává mu za vinu to, že titul dál nabízel v kamenném i internetovém obchodě Naše vojsko.

Nakladatelství udělil prvoinstanční soud peněžitý trest 100 tisíc korun a povinnost uveřejnit rozsudek. Protože se neodvolalo, je již rozhodnutí pravomocné.

Drtina distribuoval knihu Recepty z konopí. V publikaci jsou návody na přípravu pokrmů z rostliny tak, aby měly co největší omamný účinek. Muž podle soudu věděl, že se dopouští trestného jednání. V roce 2014 byl totiž za vydání a prodej stejné knihy již pravomocně potrestán. Publikaci však z prodeje nestáhl.

Policisté vyšetřují nakladatelství a jejího ředitele také kvůli prodeji reklamních předmětů s nacistickou tematikou. Kladou jim za vinu to, že spáchali trestné činy založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví. Hrozí za to až desetiletý trest. Podle dřívějších informací případ souvisí s prodejem kalendáře s portréty osobností nacistického Německa. Vydavatel se v médiích hájil tím, že nešlo o propagaci, ale o byznys.