Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce

Události: Zdražování potravin a masa (zdroj: ČT24)

Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.

Zvyšující se ceny nutí řadu lidí šetřit. Podle obchodníků zákazníci víc vyhlížejí slevové akce nebo nakupují levnější varianty výrobků. Někteří obnovují domácí chovy zvířat a pěstují doma zeleninu a ovoce.

Kvůli růstu cen potravin kontroluje ministerstvo zemědělství výši marží od výrobců až po prodejny. Kontrola má trvat tři měsíce.

„My jsme dodnes neslyšeli, jak ty kontroly budou vypadat,“ stěžuje si prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Nevíme, co přesně bude ministr Nekula sledovat, protože vepřového se prodává asi čtyřicet druhů, kuřecí ve dvaceti variantách, pečiva jsou stovky,“ vypočítává Prouza.

Jak přesně ale kontroly v praxi vypadají, nechce ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) zatím říct. „Je to zdvižený varovný prst a pokud se ti hříšníci napraví, chytí se za nos již nyní, tak nebude potřeba konat, nebude třeba postihovat. O to jde. Dejme jim šanci.“

Ceny masa se mění ze dne na den

Se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa i poklesem zájmu zákazníků se potýkají čeští řezníci. „Největší problém je zatím u kuřecího masa. Když si potřebujete objednat kuřecí, tak to trvá třeba i dva tři dny dopředu,“ říká Jaroslav Slavík, majitel řeznictví v Hořicích. 

Ceny u všech druhů masa se však podle řezníků mění v podstatě ze dne na den. Tak velký nárůst cen v tak krátkém časovém období údajně Jaroslav Slavík za dvacet let podnikání nepamatuje.

„Začalo to všechno hovězím. Najednou přestal být dostatek hovězího a zdražilo se v řádech desítek korun, asi o čtyřicet,“ říká majitel řeznictví.

V tržbách řeznictví se pak odráží také to, že zákazníci začali kvůli růstu dalších nákladů šetřit. Prodej údajně v posledních měsících klesl až o pětinu.

Hrozí konec produkce vepřového v Česku

I produkce masa je v Česku postižena zdražováním. Velké problémy mají chovatelé prasat. Například náklady na výrobu jednoho kilogramu vepřového masa na rodinné farmě Václavice spočítali zhruba na 44 korun. Prodat ho ale musí za částku nižší. 

„Reálně na každém praseti, které vyprodukujeme, proděláváme asi tisíc korun a stejně ho nejsme schopni umístit na český trh,“ stěžuje si majitel firmy Štěpán Brodský. Proto farma prasata vyváží do Polska, na Slovensko a do Maďarska. 

Podle farmáře je to dlouholetý problém, který v době covidové krize a hlavně válečného konfliktu zesílil. Rostou ceny energií, paliv, umělých hnojiv i postřiků. Je přesvědčený, že pokud nepřijde pomoc od státu, bude českých chovů dál ubývat.

„Je třeba podpořit domácí producenty, aby se alespoň v tuto chvíli nesnižovaly stavy. Jinak je to otázka možná dvou, tří let a nebude dostupné české vepřové,“ myslí si Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje. 

Ročně každý Čech spotřebuje přes 84 kilogramů masa, z toho je víc než polovina právě vepřového. Jen loni ale klesl počet prasnic u českých chovatelů o zhruba deset tisíc kusů.