Rozpočet Fialovy vlády je cár papíru, míní Schillerová. Skopeček připustil navýšení schodku

Události, komentáře: Jan Skopeček a Alena Schillerová o obranné dohodě s USA i rozpočtu (zdroj: ČT24)

Nově podepsaná dohoda mezi Českem a USA o bezpečnostní spolupráci je pozitivní zprávou, shodli se v Událostech, komentářích místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Přeli se ale o schodek státního rozpočtu a výdaje na obranu.

„Chtěla bych ocenit, že smlouva byla uzavřena, pro zbrojařské firmy odstraní překážky na americké i české straně,“ podotkla Schillerová. Vzápětí ale vládě Petra Fialy (ODS) vyčetla, že snížila rozpočet ministerstva obrany.

„Rozpočet na obranu neměl nikdy klesat. My jsme tempo zvyšování rozpočtu na obranu trochu zmírnili v důsledku covidové krize, protože jsme byli nuceni dávat mnoho peněz na sanování škod, (…) ale nikdy jsme nešli směrem dolů,“ upozorňuje předsedkyně poslanců ANO.

Je přesvědčená o tom, že současná vláda bude muset navýšit schodek státního rozpočtu. „Naše černá labuť byl covid, pro tuto vládu je to válka na Ukrajině,“ má jasno bývalá šéfka státní kasy. Kabinetu vyčetla i to, že podle ní odložil některé investice.

Spor o výdaje na obranu

Dohodu mezi USA a Českem ocenil i místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček. Zdůraznil, že Česko má ekonomiku orientovanou na export, takže potřebuje hledat nové trhy.

„Těch 5,5 miliardy korun jsme neseškrtali proto, že bychom chtěli na obraně šetřit, ale proto, že předchozí vláda nedokázala dobře připravit zakázku na obrněná vozidla. Ty peníze by sice mohly být rozpočtovány, ale ne využity,“ odmítl Skopeček kritiku Schillerové. Připomněl, že hnutí ANO hrálo v otázce obrany v minulém volebním období „hrátky“ s komunisty.

Skopeček řekl, že válka na Ukrajině všechny probudila, včetně kritiků výdajů na armádu. „Doufám, že si všichni uvědomují, že bezpečnost něco stojí,“ zmínil. Hospodaření minulé vlády, které označil za „rozpočtový mejdan“, podle něj není dlouhodobě udržitelný. Zároveň ale přiznal, že schodek rozpočtu se kvůli konfliktu na Ukrajině letos „bude muset navýšit“.

To si myslí i Schillerová, která rovněž uznala, že tempo zadlužení státu meziročně rychle rostlo. Přesto si za svými kroky stojí a zdůraznila, že i tak Česko stále zůstává „šestou nejméně zadluženou zemí“. Rozpočet připravený Fialovou vládou označila za cár papíru bez střednědobého výhledu. Skopeček naopak Schillerovou obvinil, že velmi přispěla k aktuálně vysoké inflaci.

„Podívejme se na roky před covidem, kdy jsme zažívali asi od roku 2014 slušný ekonomický růst, a přesto jsme se zadlužili o více než 400 miliard korun. To jsou roky, kdy rozpočtový mejdan kvůli hnutí ANO existoval. A jsou to roky, které nám ukously prostor, který bychom potřebovali dnes na to, abychom mohli lidem více pomáhat v této těžké situaci,“ tvrdí Skopeček.