Česko by mohlo vymáhat odškodnění za Vrbětice razantněji, řekl Lipavský

Události: Odškodnění za Vrbětice (zdroj: ČT24)

Česko po Rusku dál požaduje odškodnění za výbuchy ve Vrběticích. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) České televizi potvrdil, že by stát mohl nároky vymáhat razantněji. Je to přesně rok od chvíle, kdy tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že exploze zavinili ruští agenti.

Po prohlášení, že podle tajných služeb stáli ruští agenti za výbuchy ve Vrběticích, muselo Česko opustit osmnáct pracovníků ruské ambasády. Zároveň stát požádal Moskvu nótou o odškodnění – ta ho ale dodnes nezaplatila. „Nebude to dohodou. A teď je na politické vůli, jestli chceme jít nějakou razantnější cestou. To je věc, kterou stále zvažujeme,“ sdělil Lipavský.

Že by Česko mělo odškodnění dál požadovat, se domnívá i předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „I když chápu, že komunikace bude velmi složitá,“ podotkla.

Rusko žádost o odškodnění už loni odmítlo a český požadavek tamní představitelé přirovnali k vyděračství. Žádost o kompenzaci podle Lipavského stále trvá, k dalším krokům státu ale nechtěl být konkrétnější. „Tvrdší cesta je udělat nějaké jednostranné kroky, já jsem k tomu velmi zdrženlivý, nicméně to je politické rozhodnutí, které by musela udělat celá vláda,“ uvedl ministr. Odmítl spekulovat, jestli by mohlo jít o nějaké zabavení majetku.

„Pokud by mělo dojít k nějakému jednostrannému zabavování majetku, tak tady bude potřeba, abychom dodrželi parametry právního státu. My se nesmíme chovat stejně barbarsky, jako se chová necivilizovaný Putinův režim,“ okomentoval předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Poslanci se dlouhodobě rozcházejí například v tom, zda se má počkat na výrok soudu, který by mohl určit i výši odškodnění. „První, co je třeba udělat, je, aby pro to byly zákonné podklady – tedy celou událost vyšetřit, viníky odsoudit a vymáhat odškodné,“ uvedl člen sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bašta (SPD).

Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka ale není důvod čekat. „Ten viník je podle všech indicií, které máme, jasný,“ řekl už dříve. O jediné vyšetřovací verzi mluví i policie. Ta ale vyšetřování zatím neuzavřela.