Babiš se má omluvit Wagenknechtovi za nařčení, že je „psychopat“. Expremiér se odvolá

Okresní soud Praha-západ znovu rozhodl, že bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se má omluvit pirátskému senátorovi Lukáši Wagenknechtovi za výroky, že je psychopat, udavač a osobou, která připravila Česko o 800 milionů korun. Uvedl to server Seznam Zprávy. Verdikt není pravomocný, Babišův advokát Jiří Urbánek oznámil, že se proti němu odvolá.

Wagenknechtově žalobě na ochranu osobnosti vyhověl Okresní soud Praha-západ už loni v červnu. Tehdy rozhodl, že Babiš se musí senátorovi za výroky písemně omluvit. Tehdejší premiér prohlašoval, že si za svými výroky stojí a chce se odvolat. Tvrdil, že takové výroky mají být ve veřejné či politické debatě ústavně chráněny a Wagenknecht je povinen tuto kritiku snést.

Krajský soud v Praze o několik měsíců později rozsudek zrušil a vrátil případ zpátky k okresnímu soudu. Problém byl podle odvolacího soudu v tom, že Wagenknecht žádá omluvu za to, že jej Babiš označil za psychopata, udavače a toho, kdo připravil Českou republiku o 800 milionů korun, ale původně neuvedl, kdy konkrétně o něm takto mluvil.

Okresní soud nyní znovu rozhodl, že Babiš se má omluvit. „Výrazy psychopat a udavač by jako újmu na svých právech pociťoval každý slušný občan. Výroky žalovaného Andreje Babiše přitahují pozornost veřejnosti, jsou opakovaně publikovány v médiích a je na ně reagováno na sociálních sítích,“ uvedla podle Seznam Zpráv soudkyně Simona Kačerová v písemném zdůvodnění loňského verdiktu.

Čapí hnízdo a střet zájmů

Wagenknecht byl prvním náměstkem ministra financí od února 2014 do června 2015, kdy ho Babiš odvolal, podle senátora bez udání důvodu. V minulosti Wagenknecht poskytoval rozhovory, v nichž mluvil o Babišově kauze Čapí hnízdo jako o dotačním podvodu.

Jako senátor se Wagenknecht angažuje ve věci střetu zájmů Babiše, který svůj majetek včetně koncernu Agrofert vložil do svěřenských fondů. Podle auditu Evropské komise ale Babiš fondy ovládá a zároveň měl vliv na rozdělování evropských dotací v Česku. Expremiér i Agrofert střet zájmů odmítají.

V roce 2019 Wagenknecht před tím, než Evropská komise zveřejnila výsledky auditu ohledně údajného střetu zájmů Babiše a dotací pro Agrofert, požádal Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Radu Evropy o předběžné ujištění, zda financování Agrofertu nemůže ovlivňovat rovnost šancí v evropských volbách. Babiš v reakci na to pak mimo jiné uvedl, že senátora zná „jako psychopata, který je součástí té mafie, která mě chce zlikvidovat v politice“.