Wagenknecht: Větší dotační podvod než čerpání dotací holdingem pana premiéra jsem v životě neviděl

Senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Větší dotační podvod než čerpání dotací holdingem pana premiéra jsem v životě neviděl,“ uvedl senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti). Ten byl v úterý hostem pořadu Interview ČT24.  Zprávu, která je podle něj finální, by přitom mělo Česko akceptovat. Jinak hrozí, že o peníze přijde, domnívá se Wagenknecht.

Evropská komise (EK) poslala českým úřadům zprávu, podle které má být premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů. Ten to ale odmítá a tvrdí, že EK nemá vykládat české zákony. Komise podle médií, které mají zprávu k dispozici, zároveň přišla s tím, že má Česko vrátit stamiliony z vyplacených dotací.

„Můžu za sebe říct, že jsem větší dotační podvod než čerpání dotací holdingem pana premiéra v tuto chvíli v životě neviděl,“ vyjádřil se k záležitosti senátor Wagenknecht. Podle něj je záležitost protiprávní a Babiš si díky dotacím pomáhá k milionům korun, které by se jinak mohly využít například na školky, dálnice nebo důchody.  

Wagenknecht: Česko by mělo zprávu akceptovat

„Máme tady závěry Evropské komise, které jsou validní. Ona jediná je relevantní k tomu, aby to posoudila,“ dodal senátor k auditu. 

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v úterý uvedla, že pokud bude Česko s finálním rozhodnutím Komise nespokojené, může věc zamířit k Evropskému soudu.  Podle Wagenknechta by tento krok ale znamenal velké riziko, že by Česko o dané peníze mohlo přijít. „98 procent takových soudů končí tak, že vyhrává Evropská komise,“ poznamenal senátor. 

Audit není z našeho pohledu finální a nic se z něj nezveřejní, řekla Dostálová (zdroj: ČT24)

Zpráva je přitom  finální, míní – na rozdíl od Dostálové – Wagenknecht. „Česko by ji mělo akceptovat a okamžitě začít vymáhat peníze po holdingu pana premiéra, abychom o ty peníze nepřišli,“ uvedl s tím, že hlavním řešením by mělo být to, že se Babišovi přestanou vyplácet peníze. 

Dostálová by tak podle Wagenknechta měla zastavit dotace holdingu premiéra, začít peníze za Českou republiku vracet a zároveň tyto prostředky, které by se mohly dát na nové projekty, začít po Babišovi a jeho holdingu vymáhat. Pokud tak ministryně neučiní, Česko o peníze přijde, zopakoval Wagenknecht. 

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.