Nejsme v dobré době, Evropa se naštěstí dokázala semknout, myslí si Pánek

Šimon Pánek byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Po světě je poměrně dost velkých konfliktů, které mohou podle ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka ovlivnit celkovou situaci, a není dobré je podcenit. Nemyslí si ale, že se blíží světový konflikt. Prudká eskalace napětí mezi Izraelem a Hamásem neodsunula do pozadí ruskou agresi na Ukrajině, míní Pánek, který byl hostem Interview ČT24.

„Nemyslím si, že se blíží světový konflikt, ale to, že máme několik živých velkých konfliktů ve stejném čase, je zpráva o tom, že svět je celkově v horším stavu,“ řekl Pánek. Podle něj právě okupovat nebo napadnout se stává dnes o něco běžnějším způsobem vyrovnávání si účtů, než tomu bylo třeba před deseti lety.

„My jsme si zvykli, že všechno je v pořádku a už to jenom bude v pořádku – a to bylo naivní. Možná to vedlo k tomu, že Putin si vysvětlil naši přátelskou tvář jako slabost Evropy a Spojených států. Jako operativec sovětské tajné služby pravděpodobně slovo přátelství ani nezná, zná buď vítězství nebo porážku,“ popsal Pánek s tím, že nežijeme v dobré době.  

K probuzení Evropy ale podle Pánka bohužel pomohl právě budíček v podobě ruské agrese na Ukrajině. „Najednou Evropa nějak zafungovala, ale světově geopoliticky je slabá,“ poznamenal. Kdyby Ukrajina měla podle něj větší podporu od roku 2014 a lépe byla vyzbrojená, Rusko by si více rozmyslelo, jestli by vedlo konflikt nebo ne. 

Důležité je podle ředitele Člověka v tísni posílit svoji obranyschopnost. „Budovat armádu neznamená chystat se na válku. Budovat dobrou silnou armádu znamená ukázat, že jsem připraven se bránit,“ je přesvědčený Pánek.

Sbližování, které se nikomu nehodí

Domnívá se také, že je možné, že Hamás svými útoky chtěl zabrzdit sbližování Izraele s arabskými zeměmi. Írán, který stojí za Hamásem, viděl podle něj s velikou nelibostí sbližování Izraele se Saúdskou Arábií. „Rivalita mezi Íránem a Saudy je obrovská, a pro Írán je Izrael stát, který nemá existovat,“ konstatoval Pánek.

Izraeli tak po útocích Hamásu nezbývá nic jiného než masová operace na území Gazy, která logicky povede k tomu, že Saúdská Arábie zastaví rozhovory, míní Pánek. V této souvislosti připomněl, že kvůli tomu umírá spousta civilních obyvatel. 

Současný konflikt podle něj nevede přímo k tomu, jestli si arabský svět vybere, že to bude konflikt se Západem nebo ne.  

Svět uprostřed bojů

Podle Pánka je zjevné, že konfliktů ve světě přibývá. „Máme vleklou válku v Sýrii, samozřejmě ruskou agresi proti Ukrajině, nedávné dobytí a převzetí absolutní kontroly Náhorního Karabachu Ázerbájdžánem. Zdá se, že jak se násilí objevuje častěji a častěji, tak prostě posunuje použití násilí do jako běžnějšího prostředku vyřizování mezistátních a mezinárodních sporů,“ domnívá se ředitel Člověka v tísni. 

Myslí si, že v současnosti je euroamerická dominance oproti minulosti disfunkční. Upozornil na obrovské ambice Číny, nebo na Rusko, které vede vlastně agresivní válku proti svému sousedovi. Evropa by tak podle něj měla posílit nejen diplomatickou a energetickou stránku, ale právě bezpečnostní politiku. „Měla by být aktivnější a silnější v mezinárodních otázkách,“ podotkl Pánek.

Kvůli situaci na Blízkém východě si ale nemyslí, že by se zapomínalo na Ukrajinu. „Pro Západ by to bylo absolutní fiasko, kdyby ji nechal teď padnout,“ sdělil Pánek s tím, že podpora musí pokračovat dál, i když na řadu klíčových zbraní už Ukrajina čeká. „Ta podpora by měla vést k tomu, aby byla schopná válku nějakým způsobem vyhrát a ukončit ji,“ domnívá se Pánek.