Žalobce pro Babiše navrhuje podmínku a pokutu 10 milionů korun, píší Seznam Zprávy

V obžalobě v kauze Čapí hnízdo navrhuje státní žalobce Jaroslav Šaroch pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. S odkazem na dva nezávislé zdroje z justice o tom informuje web Seznam Zprávy. Pro Babišovu někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až deset let vězení.

Státní zástupce navrhuje dvěma obžalovaným, expremiérovi a nynějšímu poslanci Babišovi a bývalé manažerce společnosti Agrofert Janě Nagyové (dříve Mayerové) podmíněný trest a peněžité tresty. Jde o nižší možné tresty, protože podle trestní kvalifikace by jim hrozilo pět až deset let vězení. 

Šaroch podal obžalobu na Babiše a Nagyovou minulý týden. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Bývalý premiér a šéf nyní opozičního ANO vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.

V závěru obžaloby, kterou Šaroch minulý týden odeslal k Městskému soudu v Praze, podle serveru píše, že oba obvinění mají být odsouzeni k podmíněným a také k peněžitým trestům. 

Mluvčí státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala se odmítl k informacím vyjadřovat. Návrh uvedený v obžalobě podle něj nemusí být konečný a může se případně lišit od toho, který padne u soudu. „Závěrečný návrh pak bude odpovídat skutkovému stavu po provedeném dokazování před nalézacím soudem,“ dodal. 

Kauza Čapí hnízdo u soudu

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Jaroslav Šaroch
Zdroj: ČT24

Policisté následně uzavřeli vyšetřování kauzy na konci loňského května, oba obviněné navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné Babišova syna Andreje Babiše mladšího.

Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat 20. září, vyšetřování ale následně zdrželo to, že Babiš v říjnových volbách znovu nabyl poslanecký mandát a tím i imunitu. Poslanecká sněmovna Babiše ke stíhání vydala na začátku března.