TÉMA

Poslanecký mandát

Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO, hlavními tvářemi ale budou Schillerová a Havlíček

Andrej Babiš zůstává v politice, chce být ale méně vidět. Ponechá si poslanecký mandát, zůstane i předsedou ANO, hlavními tvářemi hnutí ale podle něj budou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Oznámil to po středečním jednání předsednictva hnutí. Babiš v lednu neuspěl v prezidentských volbách a svým povolebním projevem vyvolal otázky ohledně své politické budoucnosti. Z vedení hnutí odpoledne rezignoval dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:52|

Polčáka bych vyzval k rezignaci, řekl Bartoš. Kdyby byl sám v pozici Gazdíka, vzdal by se i poslaneckého mandátu

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v Interview ČT24 uvedl, že jeho strana nechce odchod STAN z vlády kvůli kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Kdyby se však taková situace týkala Pirátů, europoslance Stanislava Polčáka (STAN), který měl kontakty na obviněného podnikatele Michala Redla, by vyzval k rezignaci. Podobně by uvažoval i v případě konce mandátu poslance a dosluhujícího ministra školství Petra Gazdíka (STAN).
23. 6. 2022|

Kotleba přišel o mandát poslance, soud ho uznal vinným z extremismu

Slovenský nejvyšší soud uznal předsedu krajně pravicové strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vinným z extremistického trestného činu, na rozdíl od soudu první instance mu ale vyměřil pouze podmínku. Verdikt senátu nejvyššího soudu, vůči kterému se nelze odvolat, zároveň znamená, že Kotleba přišel o poslanecký mandát. Politik, jenž se líčení nezúčastnil, byl stíhán v kauze šeků s možnou extremistickou symbolikou.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 15:58|

Žalobce pro Babiše navrhuje podmínku a pokutu 10 milionů korun, píší Seznam Zprávy

V obžalobě v kauze Čapí hnízdo navrhuje státní žalobce Jaroslav Šaroch pro expremiéra Andreje Babiše (ANO) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let a peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. S odkazem na dva nezávislé zdroje z justice o tom informuje web Seznam Zprávy. Pro Babišovu někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až deset let vězení.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 13:13|

Kauza Krym se zatím znovu otevírat nebude. Advokát Babiše mladšího neuspěl se stížností

Případ údajného zavlečení na Krym syna bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím pokračovat nebude. Advokát Andreje Babiše mladšího Vítězslav Dohnal neuspěl se stížností proti rozhodnutí policie, která loni případ už podruhé odložila, uvedl to na dotaz České televize. Další možný postup chce ještě prodiskutovat s klientem.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 16:56|