Pekarová Adamová se na Slovensku setkala s předsedou sněmovny a uctí Kuciakovu památku

Události: Předsedkyně Poslanecké sněmovny na návštěvě Slovenska (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v pondělí zahájila dvoudenní návštěvu Slovenska, na programu má mimo jiné schůze s vrcholnými politiky. Pokračuje tak v tradici, že první zahraniční cesta představitelů Česka i Slovenska vede do druhé republiky bývalého Československa.

Pekarovou Adamovou před polednem přijal šéf slovenské sněmovny Boris Kollár. Oba vyzdvihli nadstandardní vztahy obou zemí, zdůraznili také význam uskupení V4, kam kromě Česka a Slovenska patří i Polsko a Maďarsko. Pekarová Adamová a Kollár se dotkli otázek spojených s předsednictvím V4. „Koordinování postupů bude určitě velmi těsné, protože máme na velmi mnoho věcí stejný nebo podobný názor,“ uvedl Kollár.

„Shodujeme se v tom, že V4 je užitečná, potřebná, ale neměla by být využívána pro zájmy jenom jednoho z členských států. Nemám na mysli žádný konkrétní,“ řekla Pekarová Adamová. Doplnila, že během schůzky zaznělo také téma českého předsednictví Evropské unii.

Obdobně se vyjádřil také Kollár: „V4 je velmi důležitý formát, který může prosazovat naše společné zájmy, ale nemělo by to být tak, že si jeden něco myslí a přes V4 si to bude prosazovat. Takže to určitě takhle nevidíme.“

Odpoledne předsedkyně české sněmovny položila věnce k sochám zakladatelů někdejšího společného státu Milana Rastislava Štefánika i Tomáše Garrigua Masaryka. Součástí večerního programu je uctění památky zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, od jejichž úmrtí za necelý měsíc uplynou čtyři roky.

V úterý se Pekarová Adamová setká se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a s premiérem Eduardem Hegerem. 

Minulý týden Slovensko navštívil nový premiér Petr Fiala (ODS). Ještě v prosinci zavítal do Bratislavy ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Návštěva Pekarové Adamové se od předchozích nejspíš příliš lišit nebude. Podle zpravodaje ČT v Bratislavě Petra Obrovského završuje sérii cest po ustavení nové vlády, a očekávají se tak zejména zdvořilostní prohlášení.