Na jaře by se mohlo uskutečnit společné zasedání české a slovenské vlády, řekl Heger po jednání s Fialou

Brífink premiérů Česka a Slovenska (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) se vydal na první zahraniční cestu ve funkci – na Slovensko. V Bratislavě se setkal se svým protějškem Eduardem Hegerem. Premiéři se shodli na tom, že budou pokračovat v tradici společného zasedání vlád obou zemí. Tradiční setkání kabinetů v poslední době překazila pandemie covidu-19. Fialu přijala také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda parlamentu Boris Kollár.

Fiala na začátku jednání daroval Hegerovi karafu a poháry na víno. Od svého slovenského protějšku obdržel kolekci slovenských vín a knihu o dějinách umění.

Po jednání oba premiéři promluvili na tiskové konferenci. Heger poděkoval Fialovi, že jeho první cesta vedla právě na Slovensko, třebaže to bývá pro obě země zvykem. Připomněl, že Česká republika je pro Slovensko důležitý politický i ekonomický partner.

„Jsem moc rád, že se moje návštěva mohla uskutečnit v této nepříznivé situaci, které obě naše země v pandemii čelí,“ řekl Fiala.  „Shodli jsme se na tom, že budeme pokračovat v tradici společného zasedání našich vlád, předběžný termín příštího setkání je na přelomu dubna a května.“

Vlády obou zemí společně zasedaly koncem roku 2019 ve Valticích na Břeclavsku. Česko a Slovensko následně plánovaly o rok později jednání ve Slovenském ráji, to se ale kvůli koronaviru neuskutečnilo. Loni v dubnu se Heger s tehdejším českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) dohodl na společném zasedání v září, ani to se ale nakonec nekonalo.

Shoda na jádru

Fiala s Hegerem se shodli, že jádro musí být součástí energetického mixu obou zemí. Hovořili též o předsednictví České republiky v Radě EU, které je naplánováno na druhou polovinu letošního roku, a o slovenském předsednictví ve Visegrádské skupině (V4), kterou tvoří kromě obou zemí také Polsko a Maďarsko. Slovensko skupinu povede též od letošního července.

Odpoledne Fiala položil věnce k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i k památníku spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

Studio ČT24: Petr Obrovský k Fialově návštěvě (zdroj: ČT24)

Českého premiéra přijala také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a poté předseda Národní rady Boris Kollár. S Kollárem Fiala hovořil o koronaviru, cenách energií nebo inflaci. Domluvil se s ním také na tom, že jakmile to pandemická situace dovolí, obnoví se intenzivní vztahy mezi poslanci obou zemí.