Prezident se ve vánočním poselství vyslovil pro povinné očkování proti covidu-19

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ze zámku v Lánech přednesl své tradiční vánoční poselství. Připomněl, že minulý rok nepoznamenala jen pandemie covidu-19, v projevu se věnoval stažení vojsk NATO z Afghánistánu nebo klimatické dohodě Green Deal. Prezident se vyslovil například pro povinné očkování nebo zrušení daňových výjimek. Projev stejně jako v minulých letech natočila televize Nova, od 13:00 ho ale vysílala i další média.

V uplynulém roce podle prezidenta došlo ke zhoršení bezpečnostní situace po stažení vojsk Severoatlantické aliance z Afghánistánu, po kterém se k moci opět dostal Taliban. Prezident označil odchod vojáků ze země jako „kapitulaci“ a „afghánský Mnichov“.

Jako o hrozbě mluvil Zeman také o Green Dealu neboli Zelené dohodě či údělu, který odsouhlasili lídři 26 zemí Evropské unie v prosinci 2019. Ze seriózní ekologie se podle prezidenta stalo náboženství, dohoda by dle něj „podlomila naši energetiku“ a vedla k „poklesu životní úrovně a ekonomického výkonu“.

V projevu zmínil Miloš Zeman také koronavirovou pandemii, proti které je podle něj jedinou cestou očkování. „Ti, kdo vyjadřují názor, že svoboda je očkováním ohrožena, by zřejmě v případě, kdyby se sebevrah chystal vyskočit z okna, tohoto sebevraha nezadrželi, protože by respektovali jeho svobodu volby, a tím i jeho smrt,“ poznamenal Zeman.

Nejvíce se ale prezident ve vánočním projevu věnoval politické situaci v Česku. „Bezesporu nejvýznamnější událostí byly volby,“ řekl. Ocenil „poměrně korektní průběh volební kampaně“ a poblahopřál nově zvoleným členům Poslanecké sněmovny.

Minulá vláda Andreje Babiše (ANO) podle Zemana „udělala mnoho dobrého“, nová vláda Petra Fialy (ODS) by měla dostat „sto dnů hájení“. Prezident připomněl, že před jmenováním některých ministrů poukazoval na jejich podle něj nedostatečnou odbornost. „Bylo mně odpovězeno, že je důležité, aby byli především politiky,“ poznamenal prezident.  

Zásadní úkoly pro vládu: Pandemie, energetická krize a státní rozpočet

Před kabinetem podle něj stojí tři zásadní úkoly – potlačit pandemii, vyrovnat se s energetickou krizí a stabilizovat státní rozpočet.

V boji proti covidu-19 se Zeman vyslovil pro „radikální zásah“, a to zavedení povinného očkování. Prezident uvedl, že sám zastáncem zavedení očkovací povinnosti nebyl, změnil ale názor, v čemž ho inspiroval přístup Rakouska. „Než procházet fázemi očekávání a následující fází zklamání, že epidemie koronaviru trvale neklesá (…), tak je lepší radikální zásah, který tuto situaci vyřeší jednou provždy,“ řekl Zeman.

V rámci energetické krize se podle prezidenta očekává růst cen elektřiny asi o třicet procent a zemního plynu až o padesát procent. Nárůstu cen lze podle Zemana zabránit vyvázáním se z Green Dealu, který je podle něj hlavní příčinou zdražování. Nutné je podle něj také rozšiřovat podporu jaderné energie a začít stavět nové jaderné zdroje. „Neudělali jsme v posledních letech téměř nic konkrétního (…) To se týká všech minulých vlád, včetně zbytečného zastavení tendru na dostavbu Temelína,“ řekl Zeman.

Kabinet Petra Fialy se bude muset soustředit i na hospodaření státu, připomněl Zeman. Návrh státního rozpočtu minulé Babišovy vlády nepovažoval za dostatečný a chystal se jej vetovat, uvedl. „Návrh státního rozpočtu tak, jak byl předložen, považuji za nedostatečně proinvestiční a nedostatečně úsporný,“ popsal prezident. Úsporou by podle něj bylo zrušení daňových výjimek.

Události: Vánoční projev prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)

Na závěr vyzval Zeman k odvaze. „Chtěl bych vás tedy vyzvat k souhlasu s povinným očkováním. Chtěl bych vás vyzvat k vyvázání se ze Zeleného údělu pro Evropu. A k prosazování vlastní energetické politiky v zájmu našich občanů a jejich životní úrovně. A konečně bych vás chtěl vyzvat k racionálním, a nikoli fiktivním a kosmetickým úpravám státního rozpočtu cestou zrušení daňových výjimek,“ řekl.

Projev zakončil citátem Aloise Rašína: „Blaho republiky budiž naším nejvyšším zákonem.“ A citoval také Johna Kennedyho: „Neptejte se, co vaše země může udělat pro vás. Ptejte se, co vy můžete udělat pro svoji zemi.“

Další politici pronesou projevy na Nový rok

Zemanovi předchůdci k národu promlouvali na Nový rok, Zeman se zvyk rozhodl přesunout na druhý svátek vánoční.

Uvolněné místo letos na Nový rok využili další ústavní činitelé. S projevy vystoupili tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i tehdejší šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Prvního ledna roku 2022 se chystají vystoupit Vystrčil a nový premiér Petr Fiala (ODS). Naopak šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) projev nechystá.

Ve svém loňském vystoupení se Zeman věnoval hlavně epidemii covidu-19. Občany vyzval k tomu, aby se nechali proti nemoci očkovat, vyslovil se proti lidem odmítajícím nošení roušek či rychlému rozvolňování protiepidemických opatření. Poděkoval také lidem, kteří vykonávají nejdůležitější povolání pro zvládání epidemie.

Novoroční projevy Miloše Vystrčila a Petra Fialy
Zdroj: ČT24