Sníh v Česku komplikoval dopravu. Na jihu Moravy hrozí ledovka až do nedělního rána

Události: Sníh komplikoval provoz na silnicích (zdroj: ČT24)

Na jižní Moravě začalo v sobotu před polednem sněžit a postupně se na některých místech komplikovala doprava. Silnice totiž přes noc vymrzly a sníh na vozovce neroztával tak rychle. Dopoledne byly problémy i v Čechách. Na Českomoravské vrchovině a na jihu Moravy hrozí ledovka až do nedělního rána.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje upozornila na nebezpečí vzniku náledí v některých okresech, zejména v lesních úsecích. Podle záznamů z kamer byla situace nejhorší na Znojemsku a ve vyšších polohách Blanenska. Jinde jsou silnice holé a mokré.

Již ráno husté sněžení a silný vítr komplikovaly dopravu na dálnici D8 na severu Čech. Provoz byl po ranním uzavření obnoven nejprve pro osobní vozy a poté i pro kamiony. Odpoledne přestalo sněžit a provoz na mokré vozovce byl bez potíží.

Rozbředlý tající sníh leží na silnici I/7 ve stoupání z Chomutova k hranicím s Německem, na Litoměřicku či Lounsku nebo na cestách v Krušných horách, kam se mohou vydat běžkaři na první upravené trasy. Na silnici I/9 v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku jsou stále sněhové jazyky.

V Praze měly problémy autobusy

Komplikace v dopravě byly i v Praze. Pražský dopravní podnik a společnost Ropid ráno hlásily, že problémy měly autobusy například na západním okraji města –⁠ v oblasti Kopaniny, v kopci na Julisku, ve stoupání ze Sedlce na Suchdol či směrem na Roztoky. Některé úseky nebyly sjízdné i na opačném konci metropole, v Klánovicích nebo na severu mezi Ládvím a Bulovkou. Během dopoledne se až na výjimky postupně dařilo vozovky uklidit a provoz obnovit podle jízdních řádů. Zpoždění během dne hlásily také vlaky.

Podobně se s problémy potýkala i doprava kolem hlavního města, třeba na Pražském okruhu nebo na dálnici D5. Policie v celém Středočeském kraji zaznamenala větší množství nehod. Jedno úmrtí a dvě těžká zranění si odpoledne vyžádala čelní srážka dvou osobních aut na Rakovnicku.

Na silnicích na Vysočině je třeba dávat pozor. Pět aut bouralo na sněhu D1 u Humpolce. Tři lidi s lehčím zraněním odvezli záchranáři do nemocnice. Dálnice je však průjezdná.

Zledovatělý sníh leží ve vyšších polohách Královéhradeckého či Libereckého kraje. Na Českolipsku sněží a v okolí Liberce jsou silnice vymrzlé. Po podzimní odstávce se v sobotu ráno do denního provozu zimní sezony rozjel jen dolní úsek kabinové lanovky na Sněžku, a to z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Horní úsek z Růžové hory na vrchol nejvyšší české hory není v provozu kvůli silnému větru.

Jaké bude počasí

Například v Praze či v Plzni sněžení dosahovalo intenzity dvou centimetrů za hodinu. Nejvydatnější bylo v severní polovině Středočeského kraje a na pomezí Ústeckého a Libereckého kraje, kde mezi sedmou a desátou ranní napadlo až šest centimetrů nového sněhu za tři hodiny.

Sněžení se postupně přesunulo na východ území a v Čechách ustalo. Večer však meteorologové očekávají od západu další pásmo sněžení, které v polovině noci dorazí i na Moravu a do Slezska. Zejména na východě a severovýchodě Česka bude intenzivnější, než bylo během rána a dopoledne. Na jihozápadě a jihu území bude mimo hory přecházet do deště nebo deště se sněhem a výjimečně, hlavně na Vysočině a jižní Moravě, se objeví i mrznoucí déšť s tvorbou ledovky, před kterou varuje výstraha na nízkém stupni od sobotních 16:00 do nedělních 6:00.

Před větrem varuje výstraha hlavně v severovýchodní části Česka a ve Frýdlantském výběžku. Sobotní maximální teploty jsou mezi minus jedním a plus třemi stupni Celsia.