Testy ve středu odhalily 732 nově nakažených covidem, roste počet lidí v nemocnicích

V Česku dál rostou denní počty potvrzených případů koronaviru. Ve středu laboratoře odhalily 732 nakažených, což je nejvíce od 19. května. V mezitýdenním srovnání je to o 211 více. Stoupá také počet hospitalizovaných s onemocněním covid-19. Ve středu vyžadovalo nemocniční péči 237 nakažených, o 20 více než v úterý a o 63 víc než před týdnem. Vyšší počet lidí ležel s covidem v nemocnicích naposledy 9. června. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Denní počty pozitivních testů začaly růst s koncem prázdnin. Nad 500 se dostaly v polovině září, nad 600 pak toto pondělí. Průměrná týdenní incidence covidu ve čtvrtek vzrostla z 31 na 33 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel. Je to o čtyři případy více než o týden dříve.

Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného mírně vzrostlo z 1,1 na 1,15. Pokud je číslo nad jedničkou, epidemie zrychluje, údaj pod jedničkou značí zpomalování. Nad zlomovou hodnotou se drží od 26. srpna.

Nejrychleji se koronavirová infekce šíří v Praze, kde na sto tisíc obyvatel připadá v průměru 53 nových případů za posledních sedm dní. Následuje Karlovarský kraj s asi 47 případy. Naopak nejlépe je na tom Královéhradecký a Liberecký kraj s incidenčními čísly devět a deset. Z okresů je na tom nejhůře Opavsko, kde na sto tisíc obyvatel připadá zhruba 79 nových případů nákazy za posledních sedm dní.

Od začátku epidemie loni v březnu se novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo přes 1,69 milionu lidí. Většina se vyléčila, 30 459 lidí s nákazou zemřelo. Za tento týden přibylo do statistik zatím pět úmrtí, za celý minulý týden eviduje ministerstvo 13 zemřelých s covidem. Ze současných 237 hospitalizovaných s covidem je 34 ve vážném stavu, před týdnem jich bylo 26.

Zdravotníci ve středu podle předběžných údajů aplikovali téměř deset tisíc dávek očkování, zhruba o tisícovku více než před týdnem. Od začátku vakcinace proti covidu bylo v Česku podáno přes 11,8 milionu dávek. Plně naočkovaných je přes 5,9 milionu lidí.

Třetí posilující dávku, kterou je možné dostat od 20. září, mělo ke středečnímu večeru 4272 lidí. Týká se to těch, kteří mají osm měsíců po ukončeném očkování. Třetí dávku tak aktuálně dostávají většinou zdravotníci nebo senioři z pobytových zařízení sociální péče.

Od čtvrtka platí nová pravidla pro žáky a studenty, kteří navštěvují zájmové kroužky. Ti se nyní nemusí prokazovat bezinfekčností, pokud jsou z jedné školy nebo neměnného kolektivu i z více škol. Účastníci ale musejí být evidovaní. Bezinfekčnost nemusí prokazovat ani skupiny z jedné školy při návštěvách koncertů, divadelních nebo filmových představení či sportovních utkání a vzdělávacích akcí.