Řidiče jedoucí z Prahy do Brna po D1 čeká v sobotu omezení

Události v regionech: Sobota přinese omezení na D1 ve směru z Prahy do Brna (zdroj: ČT24)

Jediným zúženým pruhem budou v sobotu přijíždět řidiči do Brna po dálnici D1 ve směru od Prahy. Mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi silničáři dokončují modernizaci. Celou sobotu budou potřebovat k tomu, aby v neděli pustili auta na obě poloviny dálnice. I přes noc budou pracovat proto, aby co nejméně omezili dopravu. Počítají totiž s tím, že o nadcházejícím víkendu zhoustne. Lidé se totiž začnou vracet z končících letních prázdnin.

Omezení začne o půlnoci z pátku na sobotu a potrvá 24 hodin. Ve směru na Brno pojedou všichni řidiči jen v jednom pruhu, ten bude ještě navíc zúžený. V opačném směru budou mít k dispozici pruhy dva.

Silničáři omezení využijí k tomu, aby uzavřenou polovinu uklidili, odnesli mobilní svodidla a připravili na nedělní návrat řidičů. Ti už pojedou ve dvou pruzích jak na Prahu, tak na Brno. V obou směrech ale bude platit omezená rychlost na 80 km/h. Zcela bez omezení bude úsek v říjnu.

Návrat z prázdnin na dálnici D1 zkomplikují dvě další omezení na Vysočině. Jedno u Humpolce, druhé u Měřína. Tam řidiči musí počítat se zdržením, a to jak kvůli omezení rychlosti, tak i kolonám způsobeným hustým provozem.

Posílení policejních kontrol

Kvůli návratům z dovolených a hustějšímu provozu už jihomoravská policie posílila kontoly. „Hlídkujeme hlavně v dopravně exponovaných úsecích. Jsou to hlavní dálniční tahy, hlavní silnice nebo ty úseky komunikací, kde je dopravní omezení a předpokládáme, že mohou vznikat dopravní komplikace,“ přiblížil její mluvčí David Chaloupka.

Preventivní akce policistů bude trvat celý víkend. Hlídky se soustředí na styl jízdy, kontrolují, zda řidiči netelefonují a zaměří se i na dechové zkoušky. Výhodou je navíc služební motorka, díky které se policisté dostanou i do zúžených míst.

Zvýšený provoz a špatné počasí se na silnicích Jihomoravského a Zlínského kraje projevily už v pátek. „Nejvíce řešíme dopravní nehody, protože se zvýšeným provozem jich máme víc než obvykle,“ podotkl zástupce vedoucího Dálničního oddělení Domašov Michal Svoboda.