Šlo o terorismus, o kterém musela vědět ruská politická garnitura, má ohledně Vrbětic jasno Bartošek

Interview ČT24 s Janem Bartoškem (zdroj: ČT24)

Na české ambasádě v Moskvě a ruské v Praze bude stejně diplomatů, stejně technických pracovníků i stejně zaměstnanců najatých v hostitelské zemi. Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL, v Interview ČT24 řekl, že tento fakt považuje za dobrý začátek dialogu po teroristickém útoku, kterého se dle jeho názoru dopustili v roce 2014 ve Vrběticích agenti řízení ruskou politickou garniturou.

„Jednalo se o teroristický akt cizí mocnosti na našem území. Jsem přesvědčen, že o tomto skutku musela vědět politická garnitura a že se to dělo s jejím vědomím,“ prohlásil Bartošek rezolutně a dodal. „Nešlo o nahodilost, šlo o zaměstnance státu. Ruští agenti odpálili v České republice muniční sklad, u kterého zemřeli dva lidé.“

Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin se naopak nechal slyšet, že obvinění Ruska z účasti na výbuchu ve Vrběticích je založeno na ubohé a nízké lži. „Putinovský režim by měl zapracovat na sebereflexi,“ kontroval Bartošek. 

Aktuální snížení počtu pracovníků na obou ambasádách je dle jeho názoru přímo úměrné tomu, co se ve Vrběticích stalo. „O tom, že ruská ambasáda je zbytečně velká, jsme věděli mnoho let. Počet 130 – 150 diplomatů je nadměrný a poslední události ukazují, že neplnili pouze diplomatické úlohy. Fakt, že ke snížení došlo, je dle mého velmi dobrý.“

Redukci požadovalo usnesení Poslanecké sněmovny. „Sněmovna kromě KSČM a SPD, které se dlouhodobě profilují jako proruské strany, usnesení o tomto omezení podpořila,“ připomněl Bartošek a zároveň trval na veřejném poděkování všem, kteří se na zmíněném usnesení podíleli.

„Důležité je, že se usnesení projednala na výboru pro bezpečnost a poté na výboru pro obranu. Poděkování patří Bezpečnostní informační službě, Vojenskému zpravodajství, Úřadu pro zahraniční styky a informace, ministerstvu vnitra, ministerstvu zahraničních věcí, Národní centrále proti organizovanému zločinu a Policii ČR,“ vyjmenoval Bartošek.

Solidarita evropských zemí s Českem

Ve sporu s Ruskem se na stranu Česka přidaly po Slovensku také Litva, Lotyšsko a Estonsko. Na znamení solidarity vypověděly čtyři ruské diplomaty. Z Moskvy vzápětí zaznělo, že Rusko na krok pobaltských zemí zareaguje.

Bartošek se domnívá, že reakce dalších států Severoatlantické aliance na sebe nenechá dlouho čekat. „Je potřeba říct, že Severoatlantická rada byla ve čtvrtek. Bezprostředně poté reagovalo Slovensko a následně pobaltské státy. Já očekávám, že reakce dalších států bude do týdne následovat,“ má jasno.

„Severoatlantická aliance jasně deklarovala, že je znepokojena tím, co se v České republice stalo,“ zakončil Bartošek.