Velikonoce epidemii nezhoršily, v květnu by se mohly začít vracet kulturní akce, uvedli Arenberger a Zaorálek

Události: Plán na rozvolňování opatření (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) předpokládá, že se do konce června otevře registrace k očkování pro lidi starší 40 let. Upozornil, že rozvolňování musí být uvážlivé, protože stále hrozí návrat k růstu epidemie. Čísla postupně klesají, ale nejsou podle ministra ideální. Velikonoce podle něj epidemii nezhoršily. Prioritou pro další rozvolnění budou školy, možná sportovní aktivity, prohlásil Arenberger. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pátek večer uvedl, že v květnu by mohly začít zkušební kulturní akce.

„Do konce června bude při očekávaném tempu očkování proti covidu-19 možné otevřít registrace pro lidi nad 40 let,“ řekl ministr zdravotnictví. Počítá s tím, že během května a června by bylo možné naočkovat až sto tisíc dávek vakcíny denně.

Arenberger zopakoval, že se ve čtvrtek podařilo naočkovat přes 68 tisíc lidí. To je nejvíce za jeden den od začátku vakcinace loni v prosinci. Ve středu se otevřely registrace k očkování pro věkovou skupinu 65 až 69 let. Podle Arenbergera se bude dál postupovat po pěti letech.

Ministr dále uvedl, že bylo do Česka dodáno zhruba 2,6 milionu dávek a vyočkováno bylo přes 2,3 milionu. Arenberger ocenil, že více lidí má zájem se nechat očkovat. „Zájem o očkování stoupl proti počátku, kdy se s očkováním začalo, asi na dvojnásobek,“ dodal. Podle posledních průzkumů z konce března má zájem o očkování 61 procent lidí, na počátku roku to bylo o deset procent méně.

Ukazuje se podle něj také pozitivní vliv očkování na nákazy u zdravotníků. Očkovaných je 70 procent lékařů a polovina nelékařského personálu.

Brífink ministra zdravotnictví Arenbergera k vývoj epidemie covidu-19 v Česku (zdroj: ČT24)

Velikonoce epidemii nezhoršily

Podle šéfa zdravotnictví vývoj epidemie covidu Velikonoce nezhoršily. Opatrnost je ale podle něj stále namístě. „Magická hranice je sto nových případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní, jsme zhruba na trojnásobku, čísla zatím nejsou ideální. Co se nám ale líbí, že postupně klesají,“ dodal Arenberger.

U dalšího možného rozvolnění protiepidemických opatření chce ministr postupovat obezřetně. Na dotazy, zda uvažuje o nějakém uvolnění od 26. dubna, řekl, že na otázky bude reagovat pouze vyjmenováním priorit, ale ty zatím ještě nejsou sestaveny. 

„Z hlediska časového je třeba všem říct, aby byli rádi, že jsou teď děti ve škole,“ konstatoval ministr. Během dvou týdnů chce některé priority zveřejnit. Uvedl, že je tlak na to, aby se do školek mohly k předškolákům vrátit i další děti, aby se obnovila praktická výuka na středních školách nebo omezila rotace, kdy se třídy ve školách po týdnu střídají. Pokusit by se chtěl i o rozšíření možností pro sportovní aktivity. „I když epidemiologové nám tvrdě radí, abychom to nedělali,“ poznamenal.

Priority chce ministr projednat s jednotlivými svazy, kterých se budou týkat. Podle něj ministerstvo jedná například s Hospodářskou komorou, ministerstvem průmyslu a obchodu, v sobotu se sejde se sportovními svazy.

Hygienici zároveň zkontrolovali testování ve 4400 firmách. „Čtyři firmy vůbec netestovaly a jedno procento pochybilo. Ze tří tisíc kontrol izolací bylo 73 porušení,“ upřesnila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podle ní hygienici už vědí, ve kterých podnicích byly v minulosti problémy v jiných oblastech, proto se na ně i teď zaměřují častěji.

Největší firmy nad 250 zaměstnanců testování spustily na začátku března. Nyní se týká i nejmenších pracovních kolektivů veřejné i soukromé sféry, včetně živnostníků. Jde asi o čtyři miliony lidí, zhruba 500 tisíc denně. Testování musejí lidé podstoupit jednou za sedm dní, odborníci ho ale požadují častěji.  

Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí za březen do karantény a izolace nastoupilo celkem 184 400 lidí. Ve srovnání s lednem či únorem počet vzrostl o víc než 40 tisíc. Od začátku března se vyplácí lidem v karanténě a izolaci v prvních dvou týdnech bonus k nemocenské.

Testování ve školách odhalilo zlomek pozitivních

Děti tento týden poprvé ve školách absolvovaly celkem 610 tisíc testů, z toho 302 mělo pozitivní výsledek. Testování je povinné pro první stupeň a předškoláky v pondělí a ve čtvrtek. Zaměstnanci ve školství pak podstoupili celkem 228 tisíc testů, pozitivní výsledek se zjistil u 186 z nich. Celkově tedy bylo pozitivních asi 0,6 promile. 

„Čísla se mohou zdát nízká, ale musíme si uvědomit, že u zdravé populace je dneska virová nálož velmi nízká,“ řekl ministr. Výsledky z pondělního testování podle něj nevypovídají o mnohém, protože do škol přicházely zdravé děti. Pokud jejich rodiny dodržovaly platná protiepidemická opatření, děti mohly být nakaženy jen výjimečně.

Vyhodnotit testování ve školách bude možné nejdříve příští týden, jeho efekt se podle Arenbergera projeví až tehdy, když děti budou delší dobu společně v kolektivu.

Testování na covid-19 ve školách začalo v pondělí, kdy se do lavic vrátila mimo jiné část žáků prvního stupně. Stát školy zásoboval antigenními testy, které mají používat dvakrát týdně. Minulý týden dostaly školy od Správy státních hmotných rezerv 4,1 milionu testů.

Živá kultura by se mohla začít vracet v květnu

V pátek také s Arenbergerem jednal ministr kultury Zaorálek spolu se zástupci kulturního sektoru. „Mluvili jsme o využití mobilních aplikací, které budou evidovat informace o testování/očkování/prodělání COVIDu. Ty by mohly umožnit konání kulturních akcí s větším počtem lidí tak, aby nebyly prodělečné. Jsme také domluveni, že již v květnu začneme s pilotními projekty v živé kultuře, které by mohly ukázat, jak by mohla tato koronavirovou epidemií velmi postižená oblast začít zase vítat své fanoušky,“ napsal na Facebooku Zaorálek.

„Společně s několika zástupci různých oblastí kultury jsme panu ministrovi zdůraznili naprostou nezbytnost rychlého vytvoření konkrétního plánu, který při zlepšování epidemické situace umožní postupný návrat kulturního života,“ uvedl Zaorálek. Arenberger podle něj v pátek slíbil, že vznikne společná pracovní skupina, která na základě podnětů ministerstva kultury a kulturní obce připraví plán, co a za jaké epidemické situace bude konkrétně pro různý typ kulturních akcí a institucí možné.

Ministr zdravotnictví v pátek znemožnil konání prvního koncertu ze série Cesta ze tmy, který měl být příští týden. Jeho organizátoři chtěli právě vyzkoušet akci s přísným omezením jen na publikum čerstvě negativně otestované PCR testy. Arenberger uvedl, že v příštím týdnu se ještě akce vzhledem k pandemické situaci konat nemůže.