Senátoři schválili příspěvek 370 korun pro lidi v karanténě

Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat v březnu a v dubnu příspěvek k nemocenské až 370 korun denně. Předpokládá to návrh zákona, který schválil Senát hlasy všech 58 přítomných členů. Předlohu teď dostane k podpisu prezident.

Příspěvek budou lidé dostávat prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Nejvýše budou mít 90 procent svého průměrného výdělku. „Je to dobrá zpráva. Věřím, že i tímto opatřením se eliminují obavy zaměstnanců z poklesu příjmu v karanténě,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru.

Nárok se bude vztahovat také na lidi s nemocenským pojištěním pracující na dohody. Vyloučeni ale budou ti, kteří by se ocitli v karanténě do pěti dnů po návratu ze zahraničí, pokud nešlo o pracovní cestu.

Právě tato výluka vyvolala v horní komoře největší debatu. Senátoři poukazovali na to, že se týká nejen dovolenkářů, ale i lidí, kteří by odcestovali do ciziny za rodinou. Dopadla by podle nich i na lidi, kteří by se nakazili třeba druhý den po návratu už v Česku. Podle předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry by mělo ministerstvo práce a sociálních věcí najít lepší formulaci a sepsat novelu. 

Bonus k nemocenské má přispět k omezení šíření koronavirové nákazy v Česku. Má bránit propadu příjmů a motivovat lidi k tomu, aby po setkání s nakaženými nastoupili do karantény a hlásili své kontakty.